Då öppnar Ikeas nya varuhus i Kållered

Tanken var att öppna under 2020, men så kom coronapandemin och grusade planen. Men nu är det bestämt – i september öppnar Ikea sitt nya varuhus i Kållered.

ANNONS
LocationKållered, Mölndal||

Varuhuset började byggas 2018 och mäter 42 000 kvadratmeter. I september, närmare bestämt den 30:e, öppnas portarna. På dess tak blir det dessutom solceller för att göra varuhuset självförsörjande på el.

– Det känns fantastiskt att vi har bestämt ett öppningsdatum nu. Vi har väntat på det här länge så det betyder mycket, säger varuhuschefen Anna Bryngelsson.

LÄS MER:Polisen misstänker: Föraren var kraftigt berusad vid dödsolyckan i Onsala

Varuhuset ska ha en mer öppen planlösning än den klassiska Ikea-utformningen, ett automatiserat lager och möjlighet att betala för varor via en app. Det gör att både personalen och kunderna slipper släpa på tunga kartonger.

– Det kommer bli mer tillgängligt och enklare för kunderna. Man slipper plocka på sig varorna själv. Vi plockar varorna åt kunden, via det automatiserade lagret, och sen får man dem på en vagn.

ANNONS

Annan planlösning

Tanken är att det nya Ikea ska vara mer likt ett shoppingcenter, med en stor aveny som leder in till olika avdelningar. Det kommer också finnas en avdelning för second hand-möbler i huset.

När Mölndals-Posten besökte bygget i december berättade projektledaren Peter Wall att de påverkats av pandemin.

– Vi har vissa problem med komponenter som inte kunnat levereras i tid på grund av pandemin. Det ligger inte i våra händer. Samtidigt är det inte rätt läge för en invigning nu ändå, så det finns skäl att vänta, sa han då.

LÄS MER:Smittan minskar – lägst antal fall sedan i höstas

Nu säger Anna Bryngelsson att de har mer kontroll och därför vågar utlova ett öppningsdatum.

– Vi hoppas också att läget med pandemin kommer vara mer stabilt då.

Blir det någon stor invigningsfest?

– Just nu vet vi inte exakt hur det kommer se ut. Vi vill fira det nya varuhuset med både våra medarbetare och kunder men hur det kommer se ut får vi återkomma till, beroende på pandemin.

Samma personal

Anna Brygelsson säger att personalstyrkan kommer vara ungefär densamma som på det gamla varuhuset.

– Alla kommer vara med på den här flytten. Vi håller på med förberedelser och inredning av det nya varuhuset, så en del av våra medarbetare är redan involverade i det.

ANNONS

LÄS MER:Tova-Sophia om att kastas ut från Robinson: ”Jag gjorde ett dumt val”

Hur långt har ni kommit med bygget nu?

– Just nu har en hel del inredning kommit på plats och vi håller på att fylla på med varor. Sen byggs det väggar och miljöer på övre plan. Det pågår arbete precis överallt.

Det nuvarande Ikea-huset, som invigdes 1972, kommer ha öppet tills det nya är klart. Därefter ska det rivas och så småningom ersättas med ett shoppingcenter.

ANNONS