Under torsdagen håller Folkhälsomyndigheten presskonferens om coronaläget.
Under torsdagen håller Folkhälsomyndigheten presskonferens om coronaläget. Bild: Andreas Olsson

Smittan minskar – lägst antal fall sedan i höstas

Antalet nya fall av covid-19 fortsätter att minska i Kungsbacka kommun. Vecka 17 var det 169 som smittats av viruset, jämfört med 250 smittade veckan innan. Det är lägsta antal smittade sedan vecka 44 i höstas. Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo ser trots det allvarligt på situationen.
– Man kan bli blind för att det fortfarande är en hög smittspridning, det är just nu på nivåer som vi varit rädda för, säger hon.

ANNONS
|

Under torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya siffror över coronaläget runt om i landet. Under vecka 16 och 17 ligger Sverige bland de länder i Europa som har högsta antalet fall per 100 000 invånare som nu ligger på 675 i snitt nationellt.

Totalt har nu över en miljon fall av covid-19 rapporterats in totalt samtidigt som antalet fall per 100 000 långsamt minskar.

Förra veckan testades 340 000 personer i Sverige, vilket är det högsta antalet sedan pandemin startade. Andelen positiva låg på 11 procent vilket är en liten nedgång från 12 procent veckan innan.

Trots det inledde Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten dagen pressträff med att betona att smittspridningen fortfarande ligger på höga nivåer i hela landet.

ANNONS

– Vi måste plana ut kurvan, bromsa smittan och hålla avstånd, säger hon.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren: Då kan du leva som vanligt igen

Så är läget i Kungsbacka

I Kungsbacka kommun fortsätter antalet bekräftade fall att minska för femte veckan i rad. Vecka 17 hade endast 169 smittats av covid-19, det lägsta antalet sedan vecka 44 i höstas.

På regional nivå har 853 nya fall rapporterats in vilket även det är det lägsta antalet fall sedan vecka 47. Sedan senaste toppnoteringen av antalet fall var vecka 1 då regionen hade 2226 ny fall.

När det kommer till vaccinationerna är täckningen i Kungsbacka i linje med den nationella. Här har upp till 34 procent fått sin första dos, vilket motsvarar 21 636 personer. I region Halland är siffran något högre, på 36 procent.

Totalt har nu 2 769 411 personer i Sverige vaccinerats med en dos och 794 198 med två.

LÄS MER:Hallänningar nekas coronatester på Landvetter

”Kan bli blind för höga smittspridningen”

Att smittspridningen minskar är däremot inget som smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo lägger alltför stor vikt vid. Hon menar att antalet smittade fortfarande är alltför högt och att det smittoscenario som utspelat sig hittills under våren varit mycket värre än förväntat.

– Man kan bli blind för att det fortfarande är en hög smittspridning, det är just nu på nivåer som vi varit rädda för, men det är ju såklart positivt att det sjunker. säger hon.

ANNONS

Vilken nivå på smittspridningen som krävs för att de ska kunna bli mer hanterbara kan hon inte svara på i nuläget. Det handlar om flera faktorer som måste vägas in för att avgöra när samhället kan öppnas upp igen.

– Det beror på vaccinationstäckningen i hög grad, en viss smittonivå kan vara acceptabel i ett läge där vi har en vaccinationsgrad av ett visst slag, säger Maria Ryberg Mo.

LÄS MER:Halland sätter stopp för coronahjälp på iva: ”Kan inte ta emot fler”

När 60 procent är vaccinerade ses en effekt

Hon förklarar att i några studier från länder som Israel och Storbritannien där man kommit längre med vaccineringen har man sett att när runt 60 procent är vaccinerade kan man få en effekt på smittspridningen.

Sverige som i dag ligger lite över 30 procent har alltså en bit kvar. Just nu fyller vaccineringen funktionen att skydda mot svår sjukdom och död hos riskgrupperna.

– Det blir något annat när vi väl når de grupperna som är väldigt rörliga i samhället, unga och arbetsföra. Vi är ännu inte uppe i de nivåerna som behövs för att kompensera för ett ändrat beteendemönster, därför måste vi hålla ut, säger hon.

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos för de kommande månaderna kan smittspridningen komma att minska från mitten av maj och nå låga nivåer i juli och augusti. Något som däremot kräver en god vaccinationstakt och fortsatt följsamhet av de gällande restriktionerna.

ANNONS

Vaccinationsstatistik för Kungsbacka fram till den 6 maj

Dos 1: 21 636 personer

Dos 2: 7 027 personer

Så långt har Halland kommit med vaccineringen

Pågående: Fas 3

3 maj: De som är i riskgrupp och födda 1965 eller tidigare

5 maj: De som är i riskgrupp och födda 1970 eller tidigare

7 maj: De som är i riskgrupp och födda 1983 eller tidigare

10 maj: De som har fyllt 18 år och är i riskgrupp

Fas 4: Vecka 24

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS