Kvarteret Valand är en av de senaste bostadsprojekten i Kungsbacka. Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) hoppas att kommunen ska kunna leva upp till bostadsmålen om 500 bostäder per år.
Kvarteret Valand är en av de senaste bostadsprojekten i Kungsbacka. Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) hoppas att kommunen ska kunna leva upp till bostadsmålen om 500 bostäder per år. Bild: Tobias Sandblom

Så lång tid får du vänta på att få bostad i Kungsbacka

Den som väntar på bostad i Kungsbacka kan vänta länge. Personen som har härdat ut längst har köat i 41 år. Just nu finns noll lägenheter i den kommunala bostadsförmedlingen. Kungsbacka-Postens granskning visar att det tar nästan sex år att få tag på en bostad via den kommunala bostadskön.

ANNONS
|

För sju år sedan, 2014, gjordes bostadskön i Kungsbacka om. Tidigare stod 9 500 personer i kö. Efter omgörningen hade endast 3 827 anmält sig. En av anledningarna till minskningen är troligen att kommunen införde en avgift på att stå i kön.

LÄS MER:De vill stoppa höghusplaner i Åsa: ”Passar inte alls in”

Den stora skillnaden som gjordes jämfört med den förra bostadskön var att varje lägenhet i sig fick en egen kö.

Var en av bara åtta

När Kungsbacka skrotade sin bostadskö, var det bara åtta kommuner i landet som hade en sådan.

Men från att ha varit 3 827 i kön är siffran på väg uppåt igen. Dagsaktuella antalet som väntar på lägenhet i den kommunala bostadsförmedlingen är 6 487 personer.

ANNONS

LÄS MER:Kommunens svåra pussel kring bostäder för flyktingar – kan komma färre

2016 lämnade bostadsbolaget Aranäs den kommunala bostadsförmedlingen.

Lizette Andersson, som ansvarar för bostadsförmedlingen, vill inte ställa upp på en intervju. Via mejl svarar hon på det faktum att Aranäs lämnat bostadsförmedlingen:

LÄS MER:Tre spännande företag etablerar sig i nya kvarteret

– Färre fastighetsägare innebär färre lägenheter i bostadsförmedlingen, säger Lizette Andersson.

Hur svårt är det att få tag på en bostad via bostadskön?

– När fastighetsägare har publicerat en lägenhet på bostadsförmedlingens sida skapas en bostadskö för just den aktuella lägenheten. Det går inte att säga ett exakt snitt för hur många köpoäng/år det behövs eftersom det kan skilja sig mycket åt mellan de olika lägenheterna beroende på hur många som sökt och vilka köpoäng de haft. Om man tar siffran för alla förmedlade bostäder 2020 blir det ett snitt på 5,8 år totalt.

Just nu, när vi sökte, finns det inte en enda bostad ledig. Är det en problematisk uppgift?

– Det händer ibland att det inte finns några lägenheter publicerade. Den som står registrerad har möjlighet att prenumerera på information om lediga lägenheter och får då e-postmeddelande som talar om när det publicerats en lägenhet som matchar deras önskemål.

LÄS MER:Så blir nya Björkris – bostäder och lyxigt motionsområde

Hur ska man göra för att få en bostad?

– Den som står i bostadsförmedlingen behöver ha sina uppgifter på sitt konto uppdaterade och anmäla intresse till de lägenheter som publiceras, så att de kan vara med och söka den lägenhet de är intresserade av. I bostadsförmedlingen förmedlas lägenheter utifrån köpoäng, säger Lizette Andersson.

ANNONS
Tvärs över vägen byggs nya Varlaskolan. Fredrik Hansson (C) konstaterar dock att många byggen överklagas.
Tvärs över vägen byggs nya Varlaskolan. Fredrik Hansson (C) konstaterar dock att många byggen överklagas. Bild: Tobias Sandblom

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) säger att bostadsbyggandet ligger högst upp på agendan.

Lika svårt 1995

– Jag flyttade hemifrån 1995 och det var ungefär samma situation då som nu, det finns väldigt få bostäder, tyvärr. Min första lägenhet var en hyresrätt i Vallda. För den betalade 4 800 kronor i månaden, det var inte många kronor över i månaden, säger Fredrik Hansson.

Kungsbacka hade tidigare ett mål om att bygga 800 bostäder per år. I den siffran inkluderas allt: villor, bostadsrätter och hyresrätter. Men bostadsmålet sänktes till 500 bostäder för två år sedan.

– Det var högkonjunktur när vi höjde till 800 bostäder, men samtidigt var det en huggsexa om kompetensen. Eftersom så mycket byggdes samtidigt var det svårt att få tag på folk och därmed nå byggmålet. Därför gick vi tillbaka till 500.

Fredrik Hansson lägger även till en annan aspekt:

– Det är väldigt många läs- och skrivkunniga i Kungsbacka. Därför har vi väldigt många överklaganden och det gör så klart att planerna drar ut på tiden, säger Fredrik Hansson.

Klarade inte att nå målet

Förra året klarade Kungsbacka inte av att nå bostadsmålet. Men om alla planer gå som de ska, kommer det att kunna byggas 800 bostäder under 2021.

– Men det är ju under förutsättning att det inte överklagas. Då kommer ju de planerna att gå över till nästa år. Jag tycker vi ligger bra till i planerandet. Om något skulle överklagas, då går det över till nästa år, säger Fredrik Hansson.

ANNONS

Hur ser du på att bostadsförmedlingen gjordes om?

– Det är viktigt att ha en bra bostadsförmedling. Bland annat tog man bort vissa förturer eftersom många ansåg att man inte avancerade framåt. Samtidigt är det en liten omsättning på lägenheter i Kungsbacka. Det finns få bostäder att förmedla, säger Fredrik Hansson.

Så här länge har folk stått i bostadskön i Kungsbacka:

0-2 år: 3054 personer

3-5 år: 1690

6-8 år: 665

9-11 år: 05

12-14: 253

15-17: 135

18-20: 131

20+: 254

Källa: Kungsbacka kommun

De här fem har stått längst i kö i Kungsbacka (och har sannolikt tackat nej till bostad någon gång. Datum gäller när de registrerat sig):

1980-03-12

1982-01-26

1982-05-07

1984-12-17

1985-08-02

ANNONS