Klart: Kungsbacka kommun inför språktester för ny personal

På tisdagskvällen beslutades att Kungsbacka kommun kommer att kräva godkända språktester för nyanställd personal. Förslaget har tidigare varit kritiserat och har bland annat kallats för ”plakatpolitik”. Men nu har det till slut klubbats igenom av kommunfullmäktige.
– Anmärkningsvärt att motionen anses kontroversiell, menade Carita Boulwén (SD) som ligger bakom det ursprungliga förslaget.

ANNONS
|

I februari gick Sverigedemokraterna och Moderaterna i Kungsbacka ut och efterlyste språktest för alla nyanställda inom en rad kommunala verksamheter, så som skola och vård och omsorg. Frågan väcktes genom en motion från Carita Boulwén (SD).

– Självklart är detta ett problem, ett mycket allvarligt problem. Man skickar idag personal till exempelvis hemtjänsten som inte kan ett enda ord svenska. Det är skrämmande och ansvarslöst, sade hon till Kungsbacka-Posten då.

Har kallats för ”plakatpolitik”

Men förslaget möttes snabbt av hård kritik, inte minst från Centerpartiets Fredrik Hansson.

– Vi tycker inte alls om det förslaget. Detta är plakatpolitik. Det finns redan fullt tillräckliga regler. Sedan är det viktigt att komma in på arbetsmarknaden och via jobbet lära sig språket, sade han.

ANNONS

Beslut på tisdagen

På tisdagen fattade kommunfullmäktige dock beslutet att godkänna förslaget om språkkrav för nyanställda. Dessutom utökar man kravet till att även omfatta personal inom andra förvaltningar, som jobbar i eller i direkt anknytning till de förvaltningar som ansvarar för skola och vård i kommunen. Totalt blev det 33 röster för förslaget och 27 röster emot.

Om allt går enligt planen innebär det att de nya reglerna införs den 1 januari 2023, men kommer i ett första steg att testas under en försöksperiod på 18 månader. Därefter kommer man att utvärdera effekterna av ändringen.

Även på tisdagens kommunfullmäktigemöte möttes förslaget av protester från bland annat Centerpartiet, som menar att arbete är vägen in till både språk och samhälle.

– Jobb banar väg in i samhället och leder till att man lär sig språket. Dessutom har vi redan ett system som säkerställer att man har de språkkunskaper som behövs. Och vi behöver arbetskraften, därför är det fel att höja ribban på det här sättet, sa Fredrik Hansson från talarstolen.

Men Sverigedemokraterna gav snabbt svar på tal.

– Att arbeta i vården ska inte vara ett integrationsprojekt, sade Carita Boulwén och utvecklade resonemanget med att det handlar om att eliminera risker och sätta de äldres hälsa och säkerhet i första rummet.

ANNONS

Argumentation mellan M och SD

Kristdemokraterna och Moderaterna stod samlade med SD om förslaget på språkkrav. Samtidigt uppstod en diskussion mellan nämnden för Vård och omsorgs ordförande, Hravn Forsne (M) och Carita Boulwén om huruvida det finns belägg för att det uppstått incidenter till följd av bristande språkkunskaper. Något som Boulwén hävdade under mötet.

– Självklart ska den som tar hand om våra äldre kunna tala begriplig svenska. Och att ställa krav är att bry sig. Samtidigt är det här en av de mest kontrollerade verksamheterna vi har, sa Hravn Forsne och pekade på att det inte finns några avvikelserapporter som bekräftar påståendet om att det förekommit incidenter.

– Jag står inte här och hittar på, svarade Carita Boulwén.

LÄS MER:M och SD kräver att nyanställda språktestas – får hård kritik: ”Plakatpolitik”

LÄS MER:Kungsbacka med på samverkansmöte om flyktingar: ”Stort beslut i dag”

LÄS MER:Tomma huset har kostat skattebetalarna 22,4 miljoner: ”Inte bra ekonomiskt”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS