Alla ville klappa alpacka på Allekulla gård

Tidigare har Allekulla gård varit ett sommarbesöksmål för djurintresserade små och stora. I år testar de att ha vinteröppet. Susanne Phillips är överväldigad av intresset.
– Det sa bara poff, man märker att folk vill ha något att göra nu, säger hon.

ANNONS
|

Allekulla gård, mitt på Onsalahalvön, har varit i Susanne Phillips familj i generationer. Hennes farmor och farfar köpte gården 1903, och nu driver hon och hennes familj stället vidare.

LÄS MER:Fårstölder tros öka igen – Erik i Onsala utsatt: ”Vanligare än vi tror”

Påfåglar och grisar

Här finns klassiska bondgårdsdjur som får, hästar och grisar. Och husdjur som marsvin, hundar och katter. Men också alpackor, påfåglar, kalkoner och emuer, som ser ut som strutsar.

På fredagar och lördagar är gården öppen några timmar för allmänheten, och trots att det var blåsigt under fredagseftermiddagen, och ganska lerigt på backen, så var det fullt av glada barn och vuxna på gården. Susannes son Christopher hjälpte bilarna att hitta parkeringsplats.

ANNONS

LÄS MER:Lottas udda sommarjobb – som 1800-talspiga

Bröllop och barnkalas på logen

– Vi har haft öppet i några år, men det har varit främst på sommaren. Sedan kom corona och ett tag hade vi stängt. Men nu chansade vi på att öppna på vintern, och det sa bara poff, man märker att folk vill ha något att göra nu, säger Susanne Phillips.

Hon visar runt på gården, som inte bara består av djur, utan också café med galleri, hantverksbod, loge och gårdsbutik. På logen arrangeras både bröllopsfester och barnkalas.

– På kalasen får barnen mata smådjuren, äta korv med bröd och sedan åka ut i en kärra på fårsafari och titta på hästar, får, alpackor och linderödsgrisar. Och de får klappa alla djuren. Alla brukar vara så glada på barnkalasen.

LÄS MER:Publiken trotsade regnet – full fest på kommunens olika gårdar

Vaktelägg och ägg från emuer

Susanne säger att målet är att fler barnfamiljer ska hitta till den djurspäckade gården i Onsala.

Men även vuxna hittar saker att göra. Köpa kött, ägg eller fårskinn till exempel. I gårdsbutiken finns ägg i olika storlekar. Från de stora, mörkt blågröna emu-äggen, som hanen ruvat på, till de minsta små prickiga vakteläggen.

– Vaktelägg är väldigt nyttiga. De här har vår enda vaktelhöna lagt. Hon klarade sig när illern tog alla de andra hönorna, berättar Susanne Phillips.

ANNONS

LÄS MER:Emil fångade Tölö-älgen på film: ”Mäktigt möte”

Konst från trakten

Hon har en speciell relation till platsen där hon växte upp. Gårdsbutiken kallades kokeriet när hon var liten. Utanför stod en stor tunna med överbliven mat från Iseråsskolan och Ekhaga äldreboende. Maten kokades upp och gavs till grisarna. Men nu är det gamla grisköket alltså en butik.

– Till exempel honung, marmelad och mjöl kommer från andra gårdar. Jag letar alltid efter fler lokala leverantörer, säger Susanne.

I hantverksboden hänger fårskinn från gårdens får, och annat hantverk.

– Jag vill gärna ta in saker som tillverkats i närheten.

LÄS MER:Skördefest på Tjolöholm lockade tusentals

Anstormning när maten serveras

I det gamla tjurstallet finns nu ett café, med galleri. Bland tavlorna kan gästerna sitta och fika. Men klockan 14 blir det plötsligt bråttom ut. Då är det matdags för fåren och de andra djuren.

Susannes man Trevor Phillips har med ett rejält lass på kärran när han ger sig ut för att mata. Fåren flockas kring höet, och smälter snart in i varandra i en stor hög.

– Fåren är mina favoriter, säger Felix Johansson som är van vid att utfodra djuren på Allekulla gård.

LÄS MER:Så undviker du vildsvin på hundpromenaden

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS