Emil Norling fick fram mobilen och lyckades fånga älgmötet på film.
Emil Norling fick fram mobilen och lyckades fånga älgmötet på film. Bild: Mats H Ljungqvist

Emil fångade Tölö-älgen på film: ”Mäktigt möte”

Emil Norling satt i bilen på väg ut från Skördevägen i Tölö när en älg kom springande mot dem på vägen. Emil fick snabbt fram mobilen och lyckades fånga det ovanliga mötet på film.
– Ett mäktigt djur, säger han om närkontakten med skogens konung.

ANNONS
|

För boende i Tölö och Hede är älgmöten inte helt ovanliga. Bostadsområdena gränsar till stora skogsområden och framför allt på hösten kan älgar ge sig in för att jaga äpplen och annat i trädgårdarnas fruktträd.

Men Emil Norlings älgmöte hör till de mer ovanliga. Han och familjen hade i söndags satt sig i bilen för att åka till svärföräldrarna. På väg ut från Skördevägen fick de möte med skogens konung i rondellen.

Stora djur

Det mäktiga djuret halkade till när han såg familjens bil, men sprang sedan upp på trottoaren och skyndade vidare bort genom bostadsområdet.

LÄS MER:Älgkalv yrade i rondell: ”Verkade lite lätt vilse”

– Det var ett mäktigt möte, det är stora djur, och det märks när man får dem så nära, säger Emil Norling, som lyckades fånga det ovanliga mötet på film.

ANNONS

– Jag hade precis satt mobilen på laddning så det var bara att ta fram den och filma. Jag sade att detta blir något att visa för svärmor och svärfar, säger Emil Norling till Kungsbacka-Posten.

Efter att ha korsat vägen höll sig älgen till trottoaren.
Efter att ha korsat vägen höll sig älgen till trottoaren. Bild: Emil Norling

Inte ovanligt

Emil är friluftsmänniska och uppskattar mötet med den stora älgen. Och han har inga problem med att viltet ibland syns inne i bostadsområdena.

LÄS MER:Attackälgen i Palta är död – fälldes av jägare i lördags morse

– Det är ju inte konstigt att det finns älg häromkring. Både Tölö och Hede ligger inte långt från skogen och det har hänt förr att vi sett spår av älgar där folk har fruktträd. Och ibland är det någon som lägger ut bilder i sociala medier på älgar de sett hemma, säger Emil Norling.

Magnus Stolpe, kommunal skyddsjägare och viltvårdare, bekräftar att det inte är helt ovanligt att älg söker sig till bebodda områden.

LÄS MER:Vanligaste arten på ekodukten: Homo sapiens

– Här handlar det om bostadsområden som inte ligger långt från Voxlövbergen. Det klassiska är att djuren går ner från skogen när det är dåligt väder, eller på höstarna. Och ju mer nära de är människor, ju mer vana kan de bli, de får ett annat beteende, säger han.

Kan det vara farligt att de går så här nära människor?

– 99 gånger av 100 så är de inte farliga alls, men visst har det hänt att vi fått skjuta djur som blivit griniga. Men det sker alltid efter beslut av polis. Vi kan få samtal om farliga älgar, men för det mesta handlar det om att de lagt sig att vila i en trädgård. Men de är stora och de är nära, jag tror att det är därför de upplevs som farliga.

ANNONS

LÄS MER:Så undviker du vildsvin på hundpromenaden

Vad ska man göra, ska man skrämma bort dem om de blir för närgångna?

– Man kan ju försöka, för det mesta skyggar älgar och ger sig av när en människa kommer för nära. Annars kan man väl bara försöka njuta av upplevelsen, det är ett mäktigt djur och vårt största vilt, säger Magnus Stolpe.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS