Kvinna i svart kofta och blus med blommor.
Susanne Trydal från Åsa har skrivit tre ungdomsböcker och debuterar nu som barnboksförfattare. Bild: Hugo Thambert

Susanne släpper bok inspirerad av barndomen

Susanne Trydal släpper sin första barnbok ”Se upp, Stella!”, som är baserad på uppväxten i Åsa.
– Jag har så dålig fantasi, så jag skriver om det jag minns, säger hon.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka||

Susanne bor numera i Stockholm och jobbar som försäljningschef för barn- och ungdomslitteratur på Bonnierförlagen. Men det är på Rabén & Sjögren hon släpper ”Se upp, Stella!”

– Jag skickade faktiskt in manuset under pseudonym och blev antagen av konkurrenten. Men det är inga problem, vår bransch brinner för barnböcker.

LÄS MER:Öppning för Köpenhamnsresor från Åsa: ”Liten risk att förslaget stoppas”

Du har tidigare skrivit tre ungdomsböcker, var det annorlunda att skriva en barnbok?

– Ja, jag skriver texten innan bilderna kommer till, därför får jag tänka på att inte skriva för beskrivande. Ellen Ekmans bilder gör otroligt mycket för berättelsen. Dessutom skriver jag för två läsare. Dels ska barnet tycka om boken, och dels föräldern som läser högt, säger Susanne Trydal.

ANNONS

Vad handlar boken om?

– Boken om Stella är skriven ur barnets perspektiv, och handlar om hon tror att hon kommer bli blind och därför övar sig på att leva utan syn. Jag hämtar mycket från min egen barndom, jag var själv rädd för att bli blind.

LÄS MER:Moa från Åsa tävlar i Sveriges yngsta mästerkock

Blir det fler böcker?

– Jag hoppas det. Jag skriver redan på nästa och jag har fler idéer om vad som kan hända Stella och hennes bästa kompis Sally.

Vill du skriva böcker på heltid?

– Nej, jag vill fortsätta kombinera. Jag har ett jättejätteroligt jobb på Bonnier, där jag inte bara säljer, utan kommer med idéer på nya koncept och kämpar med att få barn att hitta läsningen, säger Susanne Trydal.

ANNONS