Moa från Åsa tävlar i Sveriges yngsta mästerkock

För 12-åriga Moa Nordlund Åman från Åsa började det med bakning. Matlagningsintresset har växt fram de senaste åren och nu följer hon alla bak- och matlagningsprogram på tv. Så sökte hon till Sveriges yngsta mästerkock, mest för skojs skull.
– Jag trodde aldrig jag skulle komma med, jag var i chock, säger hon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeÅsa i Kungsbacka|

Moa Nordlund Åman står i familjens kök och förbereder dagens lunch, vietnamesiska vårrullar. I dag blir det asiatiska smaker men annars är hennes specialitet italiensk mat. Resorna dit med familjen gjorde att hon fastnade för de italienska smakerna.

– Jag gillar pasta väldigt mycket. Jag gillar smakerna i det italienska köket, mozzarella, tomat men framför allt är det pasta, säger Moa Nordlund Åman.

På onsdag börjar det, då tävlar hon mot 11 andra i Sveriges yngsta mästerkock. Men för några år sedan var det inte självklart att söka sig till den största matlagningstävlingen för amatörkockar i Sverige.

– Det var ungefär för 1,5 år sen som det blev seriöst med matlagningen. Innan dess har jag alltid varit intresserad av bakning. Jag har kollat mycket på Youtube så kom det upp klipp om matlagning, då började jag testa olika recept och fastnade för det.

Moa Nordlund Åman tycker det är kul att testa olika smaker när hon lagar mat. Hennes favorit är det italienska köket men i dag blir det asiatiska smaker.
Moa Nordlund Åman tycker det är kul att testa olika smaker när hon lagar mat. Hennes favorit är det italienska köket men i dag blir det asiatiska smaker. Bild: Ellinor Svensson

Började med bakning fastnade för mat

Moa berättar att med matlagning, till skillnad från bakning, finns nästan inga gränser och man kan vara mer kreativ.

– I bakning är det ganska hårda gränser, man kan exempelvis inte höfta och ha i mer bakpulver i en kaka. Det är det jag gillar med matlagningen, för det är så jag testar nya recept och smaker, säger hon.

Moa Nordlund Åman gröper ur gurkkärnorna och skär resten av gurkan i tunna stavar. Sedan är det dags att lägga i risnudlarna i vattnet som fått koka upp. Men först tar hon av kastrullen från plattan och sätter en timer på några minuter.

– Glasnudlarna ska bara värmas och bli lite mjuka, förklarar hon.

Moa lagar mat
Moa gör en soyabaserad sås att doppa de vietnamesiska vårrullarna i. Bild: Ellinor Svensson

”Kändes som en dröm”

Då är det dags att marinera böngroddarna i lite sesamolja och sesamfrön. Det är för att få smak på groddarna, berättar Moa, en lite mildare nötig smak som passar bra med den soyabaserade såsen som vårrullarna ska doppas i.

När Moa sökte in till tävlingen skulle hon skicka in en video på när hon lagade mat. Hon fick hjälp av sin kusin att filma men när de skulle gå ner till stranden i Åsa för att spela in hände något ganska oväntat.

– Jag skulle låtsas fiska upp en krabba som jag skulle ha i min maträtt, så vi hade köpt en stor krabba i fiskbilen. Då kom flera måsar och attackerade oss, de vägrade låta oss gå förbi så vi fick slänga krabban och springa. Sen när vi kom tillbaka så fanns bara klorna kvar, säger Moa och skrattar.

Mamma Malin Nordlund skrattar med åt minnet. De fick åka och köpa en ny krabba och sen fick hon hjälpa till med en kvast för att hålla måsarna borta.

Vad var det som fick dig att söka till Sveriges yngsta mästerkock?

– Jag har alltid tyckt att det ser så roligt ut på tv att vara med i något bak- eller matlagningsprogram. Så kom det upp att man kunde söka, så tänkte jag att man kan testa men jag trodde aldrig att jag skulle komma med, jag var i chock. Jag såg det mer som en kul grej men sen gick det ju bra, skrattar Moa.

När de ringde för att berätta att hon kommit vidare i tävlingen så kunde hon först inte förstå det.

– Det är knappt att jag fattat det fortfarande, jag blev väldigt glad och väldigt chockad. Jag tänkte först att det typ inte kan vara sant, de måste ringt fel. Men så sa de: ”Vi vill ha dig Moa i mästerkocken”. Det kändes som en dröm.

”Jag är väldigt mycket en tävlingsmänniska”

En av sakerna hon mest ser fram emot i tävlingen är att få springa in i skafferiet och hämta råvaror.

– Det verkar så roligt och det finns mycket att välja på. Det är som att gå in i en stor mataffär och plocka vad man vill.

Moa tror att det kommer bli en utmaning att laga mat på tid inför personer som verkligen kan mat. Men hon ska försöka att inte tänka för mycket på att det är en tävling.

– Jag är ju lite nervös. Det är förstås en tävling men jag ska försöka att fokusera på mig själv. Grunden till att man är där är ju för att ha kul. Man vill förstås vinna, men min strategi är att försöka njuta av att vara där.

Hur mycket tävlingsmänniska skulle du säga att du är?

– Egentligen är jag väldigt mycket en tävlingsmänniska, jag har tävlat i olika sporter innan och det är kul att vinna. Jag kommer såklart ge allt men jag går för att ha kul.

På onsdag är det dags för premiären av Sveriges yngsta mästerkock på TV4 där Moa Nordlund Åman tävlar mot 11 andra unga kockar.
På onsdag är det dags för premiären av Sveriges yngsta mästerkock på TV4 där Moa Nordlund Åman tävlar mot 11 andra unga kockar. Bild: Karolina Henke
ANNONS