LÄS MER:Stig hittar tillbaka till barndomen på äldreboendet
En doula är en utbildad medhjälpare vid förlossningen. Ett stöd till den födande kvinnan, och hennes partner. När Ida Zackrisson födde sina egna barn hade hon ingen doula. Hon var ung och visste inte ens vad hon skulle söka för information inför förlossningen. Och det var först efter att hennes andra barn fötts som hon började fundera på hur det blev, och hur det kunde ha blivit.
– Jag kände mig lite snuvad efteråt. Jag hade lagt allt i vårdens händer, och önskade att jag varit mer delaktig.
Idag hade hon inte tvekat över att ta med en doula på sin förlossning. Hon berättar entusiastiskt om den så kallade doulaeffekten.
Tre förlossningar på en månad
– Det finns studier som visar att har man bra stöd med sig så minskar risken för kejsarfödsel, användningen av epidural minskar och förlossningen går snabbare, berättar Ida Zackrisson.
Det händer att hon är med på tre förlossningar på en månad. Det börjar med ett telefonsamtal om att det är på gång och sedan bär det iväg.
– Då piggnar man till, vilken tid det än är på dygnet.
LÄS MER:Ralf Jutvik, 95, är årets företagare i Kungsbacka kommun: "Ska fira med vännerna på jobbet”
Men i doula-uppdraget ingår också att hon träffar de blivande föräldrarna i sammanlagt tio timmar innan det är dags att föda, för att lära känna varandra och förbereda förlossningen. Eftersom en av doulans uppgifter är att vara den födandes röst om hon själv inte orkar prata, så gäller det att ta reda på hennes önskemål.
– Men allt kan ändra sig. Inför min förlossning så sa jag till exempel till min man att han skulle massera mig. Han övade sig på att massera, men när det väl var dags att föda så fick han inte röra mig. Som stöd till en födande måste man vara trygg.
Fler föder hemma under corona
Ida hjälper alltså även partnern, och många gånger är det just partnern som är mest tacksam över hennes hjälp. Men under coronapandemin har födande endast fått ta med sig en person som stöd, och de flesta väljer den de har en relation med. Detta har gjort att Idas verksamhet sett annorlunda ut än vanligt. Hon har varit med ensamstående, och på hemförlossningar.
– Hemförlossningar har ökat det här året och det tror jag är en effekt av corona, säger Ida.
Hon beklagar att regionernas förlossningsförberedande kurser ställts in och att partnern stängts ute från ultraljud och undersökningar. Men det har gjort att hennes egna förlossningsförberedande kurser nått ut till fler. Hon är idag egenföretagare och verksamheten står på flera ben, även om allt kretsar kring samma sak. Hon ger gravidmassage och öronakupressur på Fot- och hälsokliniken i Kungsbacka, hon är förlossningspedagog och håller kurser för de som vill föda utan doula, och hon är aktiv babyinstruktör. Det sistnämnda innebär att hon instruerar hur den gravida ska göra för att barnet ska placera sig rätt inför födseln.
LÄS MER:Skilda världar – i Varberg får gravida gå hem
Barnafödslar som hobby
– Jag har ibland känt mig lite sorgsen över att jag inte har något eget intresse, men nu känner jag verkligen att jobbet är det största intresset i mitt liv. När jag är ledig läser jag gärna forskningsrapporter om förlossningar, säger Ida och skrattar.
Hon försöker förklara vad det är som fascinerar henne allra mest.
– Det är att det inte bara är en bebis som föds, utan också nya föräldrar. Jag pratade en gång med ett gäng kvinnor i 80- och 90-årsåldern, och de mindes sina förlossningar glasklart. De kunde återberätta vad läkaren sa till dem i detalj. Jag är med och skapar ett minne för livet.
Ida Zackrisson
Ålder: 30.
Bor: Tostared, öster om Fjärås.
Familj: Man och två barn, fyra och sju år.
Yrke: Gravidmassör, doula, förlossningspedagog, aktiv babyinstruktör och öronakupressur, samt studerar till undersköterska.
Intressen: ”Jobbet är det största intresset i mitt liv.”
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.