Varbergs personaldirektör, Kristina Taremark, berättar hur de behandlar gravida. Det skiljer sig en del från Kungsbacka.
Varbergs personaldirektör, Kristina Taremark, berättar hur de behandlar gravida. Det skiljer sig en del från Kungsbacka. Bild: Annika Karlbom

Skilda världar – i Varberg får gravida gå hem

I Kungsbacka måste gravida som är rädda för corona arbeta vidare. I Varberg, fem mil söder ut, är reglerna något annorlunda. Där kan gravida få gå hem redan i vecka 20.

ANNONS
|

LÄS MER:Moa vågar inte gå till jobbet – facket anmäler kommunen: ”Medlemmarna ska känna sig trygga”

Kungsbacka-Posten skrev i förra veckan om Moa Meyer. Hon är gravid och ska ha barn i maj. Gravida anses, enligt Socialstyrelsen, ingå i en riskgrupp från vecka 20.

Trots det måste Moa Meyer arbeta vidare som fritidspedagog på sin förskola.

– Vi håller den linje som vi gjort hela tiden och utgår från riskbedömning och åtgärdstrappan. Däremot fattar vi inga generella beslut eftersom detta är en jättekomplex fråga. Det är också en väldigt het fråga för oss. Vi har ställt frågor till Arbetsmiljöverket och hoppas få svar på dessa snart, sa HR-specialist Helena Hellman till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:Läkare gjorde tre felbedömningar – får arbeta kvar: ”Kunde ha dött”

Fackförbundet Kommunal har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket angående risken för gravida som tvingas arbeta vidare.

ANNONS

– Vi anser att försiktighetsprincipen ska råda. Våra medlemmar är inte trygga på sin arbetsplats. Arbetsgivaren har gjort riskbedömningar som vi inte är nöjda med. Det är svårt för personal i skolan att hålla avstånd. Vi anser att kommunen ska skicka hem gravida med graviditetspenning, sa Helena Jonason ordförande för Kommunal i Kungsbacka.

I grannkommunen Varberg, fem mil söderut, ser det annorlunda ut.

– Vi gör en gedigen riskbedömning för varje medarbetares situation. Bland annat har vi pratat om munskydds vara eller inte vara. Om det finns en smittrisk, så försöker vi hitta andra arbetsuppgifter åt den anställda. Sedan ser vi om det går att arbeta hemifrån. Som sista åtgärd får den gravida gå hem. Det är ju inte alla gravida som skickas hem, man får se till förutsättningarna i varje enskild situation, säger Kristina Taremark, personaldirektör på Varbergs kommun.

LÄS MER:Varbergs tingsrätt saknar pengar

Hon konstaterar att gravida är en nyligen utpekad riskgrupp av Socialstyrelsen. Gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära att barnet föds för tidigt.

– Från vecka 20 kan man bli förbjuden att arbeta, om det är så att ingen annan åtgärd hjälper och vi bedömer att en säker arbetsmiljö inte kan upprätthållas.

ANNONS

Hur många anställda är hemskickade?

– Det här är väldigt nytt. Från de senaste veckorna fram till idag är tio dialoger genomförda med gravida. Dialog pågår med ytterligare en handfull medarbetare, säger Kristina Taremark.

ANNONS