Bröllopsfotografen Natalie älskar kärlek: ”Är man kär så är man vacker”

Natalie Greppi har varit på minst 50 bröllop de senaste åren och fångat både gråt och skratt på bild. Hon älskar stämningen mellan nygifta par.
– Slappnar man av och är kär så är man vacker.

ANNONS
|

Natalie Greppi från Björkris tar fotograferandet på allvar. Det har hon gjort sedan hon fick upp intresset för yrket, redan på mellanstadiet. Då hade hennes pappa köpt sin första digitalkamera, samtidigt som familjens katt fått ungar.

– Jag minns hur ljuset föll in genom glasdörrarna på katterna och att jag fascinerades av att fotografera dem. Jag är fortfarande en ljusnörd och jobbar mycket med naturligt ljus.

Så startade det, och sedan gick Natalie Greppi genom uppväxten, dels i Fjärås, dels i Onsala, med sin kamera som sällskap.

– Det tyckte säkert folk var töntigt, men jag ville bli fotograf och valde att gå Ljud och bild på gymnasiet, till mina föräldrars förtret, säger Natalie och skrattar.

ANNONS

LÄS MER:Beatrice arbetar med sin passion – som filmproducent

Lär känna brudparet

Men det har gått bra, sedan fyra år arbetar hon heltid med sitt företag och normalt sett är hon fullbokad i minst ett år framåt. Hon har flera uppdragsgivare vid sidan av privatkunderna och fotograferar till exempel på Bokmässan, Gothenburg Horse show samt för Varbergs kommun och Göteborgs universitet. Hon vill också lägga mer tid på att hjälpa småföretagare att marknadsföra sig. Mixen är det roliga, tycker hon. Men bröllopsuppdragen tar sin tid. Natalie Greppi har ofta kontakt med brudparet i över ett år innan bröllopet. Hon följer dem på sociala medier och lär känna deras stil, smak och personlighet. Hon har en viss nisch, en målgrupp med kunder som värderar bilder högt.

– Annars ska man inte anlita mig. Det kostar en del, jag räknar med att ett bröllopsjobb tar en veckas arbete. Mitt jobb är ju att fånga helheten, från de stora scenerna till detaljerna och de korta ögonblicken när morfar gråter eller någon gapskrattar åt ett tal. Dagen efter brukar jag vara helt slut.

Jobbar tills hon stupar

Många av de brudpar Natalie förevigat ser hon som vänner idag. En del har anlitat henne igen, för gravidplåtning eller familjefotografering. Men det senaste året har varit väldigt annorlunda. Natalie är van vid att arbeta hårt, ofta 16 timmar per dygn, eftersom hon inte velat tacka nej till roliga uppdrag. Sedan pandemin kom är hon glad att hon hållit alla dörrar öppna och att hon inte stått helt utan arbete när de flesta bröllop helt plötsligt bokades av.

ANNONS

LÄS MER:Josefin Saaek och Nathalie Adolfsson tatuerar i Innerstaden: ”Alla sorters människor kommer hit”

– Jag är van vid att jobba tills jag stupar och kolla mejlen 200 gånger om dagen. Det är inte klokt egentligen, men jag och min sambo har varit så fokuserade på att köpa en gård. Jag har jobbat för det, säger hon.

Ett år senare konstaterar hon att pandemin blev betydligt mer utdragen än vad hon trodde från början, och att allt fortfarande känns osäkert, men att hon ändå klarat sig bra och fått vissa insikter.

Längtar efter bröllop

– Jag har hunnit fundera på framtiden. Det har varit ganska skönt att ha sommarsemester för första gången. Att hinna vara med familjen, bada, vara hos hästen och njuta av svensk sommar istället för att svettas på bröllop.

Men nu längtar Natalie Greppi efter just det, och att få känna den speciella stämningen som infinner sig precis innan vigseln och mellan kärleksparet. Alla bröllop är olika och många olika känslolägen fångas under en hel dag. Samtidigt som ljuset skiftar och vädret ibland förändras.

– Jag har alltid koll på hur vädret ska bli. Men allt funkar, förutom ösregn. Ösregnar det tar vi bilderna i en vacker inomhusmiljö. Det brukar bli bra. Slappnar man av och är kär så är man vacker. Jag tycker verkligen att alla som ler och skrattar är fina, säger Natalie Greppi.

ANNONS

Natalie Greppi

Ålder: 29.

Bor: Björkris.

Familj: Fästman, hästar och katter.

Yrke: Fotograf.

Intressen: Ridning och jobbet.

Vackra ställen i Kungsbacka: Tjolöholms slott ”för att fotografera i trädgården krävs tillstånd, men naturreservatet är också fint”, Sandsjöbacka och hela kuststräckan. ”Vi har väldigt varierande natur i Kungsbacka.”

Om sitt eget framtida bröllop: ”Vi har fastnat i att vi vill ha ett mindre bröllop. Jag har jobbat på några coronabröllop och tycker om det nära och intima, att sakta in. Och vi ska utgå från vad vi själva gillar, att äta gott med dem vi tycker om.”

LÄS MER:Jenny skapar konst av hästskor: ”Nästa projekt blir en älg”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS