Beatrice arbetar med sin passion – som filmproducent

Beatrice Pourbagher Garcia vaknar till en film och somnar framför en film. Nu både studerar och arbetar hon med sin stora passion. Som producent är hon chefen i projektet.
– Det är en dröm att få skapa den där minuten av förväntan som finns i biosalongen innan en ny värld öppnas.

ANNONS
|

Beatrice har drömt om sitt yrke hela livet. Hon minns hur hon under barndomen i Kungsbacka tittade på allt från persiska filmer till latinamerikanska såpoperor. Hennes vänner förundrades över att hon fick se på sånt som skapats för vuxna, men Beatrice satt tillsammans med sin mamma och pappa och fascinerades av historierna. Fortfarande ser hon på film varje dag.

– Jag brukar gå upp tidigt, runt 5.30, för att hinna titta på något innan jag ska till skolan. Jag ser på allt möjligt, folk tror att jag är en nörd, men jag kan lika gärna se engelsk diskbänksrealism eller fransk konstfilm som alla Fast and the Furious-filmer i ett svep under en helg.

ANNONS

LÄS MER:Dragspelskungen fyller 50 – firar dubbelt med företaget

Tuff arbetsplats

Nu bygger hon på sin utbildning med en master i filmisk gestaltning på HDK-Valand i Göteborg. Men kandidaten tog hon i Stockholm.

För Beatrice var det bara en utbildning som gällde. Hon ville gå på Stockholms konstnärliga högskola, SKH. Det är en åtråvärd utbildning och antagningsprocessen är omfattande. Efter fyra moment där sökande sållas bort allteftersom, återstår bara fyra till sex personer i varje klass. Och det tas bara in nya elever vart tredje år.

LÄS MER:Kända krogkedjan vill in i nya arenahallen

– Det känns fortfarande helt galet att jag kom in. Jag trodde inte att jag skulle göra det eftersom det var första gången jag sökte. Därför var jag väldigt avslappnad i varje steg.

Under fyra år lärde sig Beatrice Pourbagher Garcia hur man projekterar en film, vilket innefattar att hålla koll på kostnader, kontrakt, arbetsrätt, filmavtal och fackliga krav. Planen var från början att bli dokumentärfilmare, men hon säger att det är en merit att ha kunskap om alla bitar i ett filmprojekt.

– Men det är inte som i Usa, att producenten bara håvar in pengarna, säger hon.

Snarare har hon blivit införstådd i hur tuff en filminspelning är som arbetsplats. Hon ser numera orättvisor i att många arbetar gratis och ännu fler under osäkra anställningsformer.

ANNONS

LÄS MER:Blev rikskändis som desperado – nu har ”Helge på Styret” gått bort

– Mitt mål är att inte ta inte ta in gratisarbetare, alla ska ha betalt. Det är svårt att förändra en etablerad arbetsmodell, men man måste börja någonstans. Som arbetsledare kan jag göra skillnad.

Ensamt i Kungsbacka under uppväxten

Som barn till föräldrar med utländskt påbrå kunde det vara ensamt att växa upp i Kungsbacka på 90-talet. Beatrice minns det som att hon var nästan den enda rasifierade på hela skolan.

– Retoriken här var helt ofiltrerad. Folk i min omgivning pratade om människor som såg ut som jag, men de menade inte mig, för mig kände de. Jag hoppas klimatet har förändrats lite till det bättre.

En del av hennes filmprojekt har därför haft med tillhörighet att göra, och gärna handlat om aktuella frågor, även om de inte är rent politiska.

– Jag väljer inte aktivt något tema, men ofta handlar det om sökande, säger Beatrice Pourbagher Garcia.

LÄS MER:Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka är populärast i Göteborgsregionen

Hon inspireras också av vitt skilda influenser. Sist hon fick en aha-upplevelse var på Malmös arabiska filmfestival, där hennes bolag Filmilia pitchade en film.

– Folk brukar fråga mig om jag sett alla filmer redan, för jag vet alltid kan gissa slutet. Men det är för att jag förstår berättartekniken. På arabiska filmfestivalen såg jag en storytelling jag aldrig sett tidigare. Jag blev rörd, säger Beatrice Pourbagher Garcia.

ANNONS

Nu har hon fullt upp med studierna, men håller också på med två nya filmprojekt med företaget. Sedan en tid tillbaka ligger kortfilmen ”Man måste vara som ett berg”, på Svt Play. Hon producerade, medan hennes företagspartner Manolo Diaz Rämö regisserade.

Beatrice Pourbagher Garcia säger hon har två egenskaper som är extra passande för en producent. Dels tycker hon om att lyssna på andras idéer och hjälpa till att vidareutveckla dem. Dels är hon optimistiskt lagd.

– Jag är bra på att peppa och förmedla att det är möjligt att förverkliga sina drömmar och jobba för sitt mål.

Beatrice Pourbagher Garcia

Ålder: 30

Bor: Kungsbacka och Göteborg.

Familj: Mamma och pappa i Kungsbacka och sambo med Helge i Göteborg.

Gör: Tar en master i filmisk gestaltning på HDK-Valand och driver filmbolaget Filmilia med en kollega.

Intressen: Film, läsa filmmanus, både gamla och nya, fotografera analogt samt måla.

Aktuell med: Kortfilmen ”Man måste vara som ett berg” som ligger på SVT Play.

ANNONS