Arkivfoto.
Arkivfoto. Bild: Jonatan Gernes

Vindkraftverk gör livet svårt för Putin

Varje nytt vindkraftverk gör livet svårare för Putin, skriver två Centerpartister från Halland, med kommunalrådet Fredrik Hansson (C) i spetsen.

ANNONS
|

Putins krig mot Ukraina har med all tydlighet visat att Sverige och Europa måste bli mer självständigt i förhållande till Ryssland. Tyvärr har utvecklingen varit den rakt motsatta under senare år och framför allt har ett starkt beroende byggts upp till den ryska naturgasen.

Nyligen lade EU-kommissionen fram förslag på en ny taxonomi som i sann orwellsk anda döpte om den fossila ryska naturgasen till ”hållbar” i syfte att motivera en fortsatt import. Idag borde smaken vara lite fadd hos de partier som hejade på den här förändringen. Istället för greenwashing borde all kraft läggas på att bygga ut vår elproduktion eftersom varje ny kilowattimme som produceras gör livet svårare för Putin.

ANNONS

Det absolut snabbaste, enklaste och effektivaste sättet att öka vår elproduktion är med havsbaserad vindkraft. Utanför Hallandskusten pågår arbete kring flera olika projekt med eltillskott motsvarande någon av de nedlagda Ringhalsreaktorerna. Redan idag står vindkraften för 17 procent av den svenska elproduktionen, men potentialen är mycket större.

Vindkraft ska byggas där det är lämpligt, men vi behöver ta tillvara på de möjligheter som finns. Tyvärr har en del partier slentrianmässigt börjat säga nej till all form av vindkraftsutbyggnad, vilket effektivt motverkar elektrifieringen av fordonsflottan och nyetablering av elintensiva företag. Så kan vi inte ha det!

Förnybar el från sol, vind och vatten efterfrågas av stora delar av näringslivet och samtidigt finns det gott om riskvilligt kapital hos investerare som är beredda att lägga sina pengar på hållbar elproduktion, framför allt i form av vindkraft. Tiden från idé till färdigt projekt är dessutom relativt kort.

Det är ingen tvekan om att Europa måste göra sig oberoende av rysk naturgas och att Sverige kan ha en viktig del i detta. Varje nytt vindkraftverk vi bygger gör livet svårare för Putin och hans oligarker. Dessutom bidrar det till en hållbar utveckling av samhället.

Fredrik Hansson (C) Kommunalråd, Kungsbacka

Christofer Bergenblock (C) Riksdagskandidat, Halland

ANNONS

LÄS MER:Mer handling och mindre klagomål behövs

LÄS MER:Klarar vi av en extra kall vinter i år?

LÄS MER:Världsfrånvända och cyniska attacker på vindkraften

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS