Anders Eriksson och Rickard Nordin, Centerpartiet.
Anders Eriksson och Rickard Nordin, Centerpartiet. Bild: Conny Norén/Centerpartiet

Mer handling och mindre klagomål behövs

Att säga att det är nedläggningen av två gamla och delvis trasiga kärnkraftsreaktorer som orsakat de höga elpriserna är inte bara att handskas ovarsamt med sanningen, det är också att missa alla de saker som går att göra här och nu, skriver Anders Eriksson och Rickard Nordin, Centerpartiet.

ANNONS
|

Svar till Klarar vi av en extra kall vinter i år?

Att säga att det är nedläggningen av två gamla och delvis trasiga kärnkraftsreaktorer som orsakat de höga elpriserna är inte bara att handskas ovarsamt med sanningen, det är också att missa alla de saker som går att göra här och nu. Både myndigheter och bransch är överens om att det i huvudsak är de höga gaspriserna i Europa som spiller över på Sverige. Putin skruvar åt kranen och priset på utsläpp har gått upp.

LÄS MER:Klarar vi av en extra kall vinter i år?

Det nämns ett antal olika saker som behövs i artikeln från Kristdemokraterna, men det finns bara ett enda ynka konkret förslag i artikeln. Att regeringen ska agera samtalsledare mellan kärnkraften och Svenska Kraftnät. För inte vill de väl att staten ska betala elledningen? Kristdemokraterna har ju varit hårdnackade motståndare till att det ska ske för havsbaserad vindkraft. Vi ser också hur man på exempelvis Öckerö nu säger nej till havsbaserad vindkraft, trots att det skulle ge ett tillskott motsvarande hela Göteborgs elanvändning.

ANNONS

Vi vet att industrin inte kan vänta. Elen behövs nu, inte långt i framtiden. Det som går snabbast att bygga i stor skala till rimligt pris är vindkraft. Då måste Försvarsmakten börja samarbeta, där om någonstans, kan regeringen kräva samtal. Vi behöver också öka den lokala acceptansen. Då är det rimligt att mer av värdet skannar lokalt, genom att fastighetsskatten stannar där vindkraften byggs.

LÄS MER:Sverige behöver en snabb utbyggnad av förnybar energi

Vi i Centerpartiet har lagt fram konkreta förslag istället för att klaga. I vår budget finns rejäla medel till energieffektiviseringar som sänker elfakturan omgående och som gör att vi lättar på trycket på både elnät och elproduktion. Även det sänker priset. Vi har också lagt fram förslag för mer flexibilitet, överföring och produktion. Som ett grönt avdrag för smart styrning, kortade tillståndstider och slopad solskatt. Eftersom Kristdemokraterna verkar sakna egna förslag, får de gärna kopiera våra. Vi behöver mer handling och mindre klagomål för att lösa problemen, det är så vi både ställer om Sverige och sänker folks elräkning.

Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson

Anders Eriksson (C), ordförande Centerpartiet i Kungsbacka

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS