Lorentz Tovatt och Jan Riise, Miljöpartiet.
Lorentz Tovatt och Jan Riise, Miljöpartiet. Bild: Mats H Ljungqvist

Världsfrånvända och cyniska attacker på vindkraften

Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull högerns energipolitik kan bli. Elpriset beskrivs som ett av Sveriges största problem, samtidigt som det snabbaste sättet att minska priset ratas, skriver Lorentz Tovatt och Jan Riise, Miljöpartiet.

ANNONS
|

Moderaternas extrema motstånd mot vindkraft riskerar att bromsa den svenska energiomställningen. Partiet säger nästintill kategoriskt nej till vindkraftsprojekt som tillsammans skulle kunna bidra med mer el än all svensk befintlig kärnkraft. Att vindkraften går fortare att bygga och är betydligt billigare än kärnkraft spelar ingen roll i högerns värld.

Den enda energikälla som har potential att snabbt kunna ge Sveriges gröna industrier den energi de behöver är vindkraften. Den bär sig ekonomiskt och därför trängs investerare för att få bygga vid de bästa lägena. Detsamma kan inte sägas om den marknadsmässigt ohållbara kärnkraften, för att uttrycka det milt.

LÄS MER:Mer handling och mindre klagomål behövs

Moderaternas attacker på vindkraften är cyniska och världsfrånvända. I Sverige har M i nuläget sagt nej till nästan 60 TWh ny elproduktion. Det är knappt hälften av Sveriges totala elanvändning per år och skulle skapat billigare el till svenska hushåll och företag i närtid.

ANNONS

Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull högerns energipolitik kan bli. Elpriset beskrivs som ett av Sveriges största problem, samtidigt som det snabbaste sättet att minska priset ratas. De pratar sig varma om kärnkraften, men lägger inte ett öre för att bygga den. De säger sig förespråka en kostnadseffektiv klimatpolitik, men säger gång på gång nej till den billigaste energikällan – vindkraften.

LÄS MER:Klarar vi av en extra kall vinter i år?

Moderaternas energipolitik är farlig för Sverige. Näringslivet måste ha billig el för att vara konkurrenskraftigt. Och de måste ha den nu. Kärnkraften är dyr och farlig och tar orimligt lång tid att bygga. Varken klimatet eller svenska företag kan vänta tjugo år. Det är förvånande är att M på kuppen sviker några av sina historiskt mest lojala sympatisörer – näringslivet.

Ingen är förvånad över att Moderaternas försök att lansera sig själva som “högerns miljöparti” floppar. Istället är det den gröna politiken som ger näringslivet bäst förutsättningar att stärka sin konkurrenskraft i Sverige med billig, förnybar elproduktion.

Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Jan Riise (MP), ordförande, MP Halland

LÄS MER:Sverige behöver en snabb utbyggnad av förnybar energi

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS