Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Matilda Falk

Vindkraften är inte klimatsmart

Vindkraften är inte klimatsmart eller hållbar utan förstör vår natur och miljö för oss som lever nu och kommande generationer, skriver signaturen Per i Vallda.

ANNONS
|

Inför valet 11 september framhärdar högt profilerade representanter för Miljöpartiet och Centerpartiet i Kungsbacka, på lokaltidningarnas insändarsidor, vindkraftens förträfflighet som en gamechanger som ska rädda elbristen, miljön och klimatet. Detta stämmer tyvärr inte med verkligheten.

I Sverige har vi en stor elproduktion i form av vattenkraft. När den väderberoende vindkraften vi har idag presterar svagt eller står stilla klarar vattenkraften teoretiskt nätt och jämt kompensera elbortfallet från vindkraften. En ytterligare utbyggnad av vindkraften kan därför inte kompenseras av befintlig vattenkraft när det inte blåser. En utbyggnad av vindkraft förutsätter en lika stor utbyggnad av reservkraft.

Enligt Vattenfalls livscykelanalyser av vindkraft är dess klimatpåverkan med koldioxidutsläpp tre gånger så stor som till exempel kärnkraft. Om man lägger ner kärnkraft som ersätts av vindkraft får man ökade koldioxidutsläpp.

ANNONS

Vindkraftverk mer än halverar värdet på bostäder i dess närhet. Vindkraften ger ifrån sig vibrationer och lågfrekvent buller och infraljud som stör människors och djurs utveckling, sömn och vila. Vibrationerna i marken skrämmer bort allt liv så att markens mikroskopiska ekosystem förstörs. Vindkraftverk kräver skogsavverkning, byggande av vägar, dränering av våtmarker, rör- och eldragning, transformatorstationer med mera.

Havsbaserade vindkraftverk har en hållbarhet på mycket få år på grund av av den extremt aggressiva miljön. Vindkraftverk är den näst största spridaren av mikroplaster som numera återfinns i människors och djurs blodomlopp. Rotorbladen är inte återvinningsbara. Kostnad för återställning av miljön när vindkraften skrotas åläggs stat och kommun. Vindkraftverk massakrerar fåglar, bland annat utrotningshotade örnar samt ofattbara mängder av insekter som utgör förutsättning för andra djur och pollinering av grödor. I Halland planeras 290 meter höga vindkraftverk, jämför med Turning Torso i Malmö 190 meter.

Per i Vallda

LÄS MER:Vd: Tekniskt omöjligt att återstarta Ringhals 1 och 2

LÄS MER:Här är partiernas vallöften för Halland

LÄS MER:Kärnkraften är vår tids största misstag

ANNONS