Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Kärnkraften är vår tids största misstag

En högljudd skara har den senaste tiden talat sig varm för ökad kärnkraft i Sverige. Vi förstår inte varför, skriver Elisabeth Sahlsten och Jan Riise, Miljöpartiet.

ANNONS

Svar till Franklin Eck, 9/8.

En högljudd skara har den senaste tiden talat sig varm för ökad kärnkraft i Sverige. Man vill massproducera små modulära kärnkraftverk som kan placeras överallt.

Vi förstår inte varför.

Kärnkraftverken producerar en stor mängd radioaktivt avfall. Denna radioaktivitet är så farlig, att avfallet måste hållas borta från oss människor i minst 100 000 år.

Kärnkraftverken är inte väderoberoende. De kan tvingas stänga ner på grund av för varmt kylvatten på sommaren, samtidigt som elbehovet ökar för luftkonditionering och kylning. Det händer i Frankrike denna sommar och det kommer att bli allt vanligare när temperaturen stiger i klimatkrisens spår.

ANNONS

Kärnkraften kan inte rädda klimatet. Varje steg av den komplicerade kärnbränslekedjan släpper ut växthusgaser som skapas när man borrar efter uran, bryter malmen, utvinner och anrikar uranet och tillverkar bränslet. Utsläpp sker också genom transporter, när man bygger och underhåller kärnkraftverken, hanterar avfallet och slutligen river anläggningarna och sanerar marken.

Kärnkraftverken är inte heller bra i krig och konflikter. Att beskjuta ett kärnkraftverk kan vara riskabelt. Att i krig tvinga personal bort från kärnkraftverk kan betyda betydande risker om driften inte upprätthålls och kylningen inte fungerar. Detta är aktuellt just nu i Ukraina och vi vet inte hur det ska sluta.

Kärnkraftverk och terrorister är ingen bra kombination. Drönare har ju redan uppmärksammats.

Framtiden är förnybar. Studier visar att havsbaserad vindkraft till 2050 skulle kunna leverera elektricitet motsvarande hela Sveriges nuvarande elförbrukning. Vi ser redan idag en starkt ökande trend för sol och vindkraft i både små- och storskaliga projekt.

Miljöpartiet vill ge hushåll, företag och industrier billig el i närtid. Vi vill bygga ut vindkraften till havs och storsatsa på solceller och solvärme, i stället för att utsätta våra barn, barnbarn och deras barn för risker och miljöbelastningar i hundratusentals år.

Elisabeth Sahlsten (MP)

ledamot i nämnden för miljö- och hälsoskydd, kandidat kommunfullmäktige Kungsbacka

ANNONS

Jan Riise (MP)

toppkandidat Riksdagen för MP Halland, kandidat kommunfullmäktige Kungsbacka

LÄS MER:Här är partiernas vallöften för Halland

LÄS MER:Vindkraften är vår tids största miljöbov

LÄS MER:Nya minireaktorer vid Ringhals utreds – så tycker människor i Kungsbacka

ANNONS