Genrebild.
Genrebild. Bild: Jenny Ingemarsson

Vi är redo att sätta äldre i fokus

Samhället måste byggas så att när man behöver hjälp, omsorg och gemenskap vet man var den kan fås, skriver My Clingston (KD).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

För oss är äldreomsorgen oerhört viktig, alla kan relatera till den genom en släkting, nära vän eller sin egen ålderdom. Vi menar att samhället måste byggas så att när man behöver hjälp, omsorg och gemenskap vet man var den kan fås.

Idag vet jag många äldre som drabbats av ensamhet, framför allt efter pandemin. Ensamheten har bidragit både till otrygghet, inaktivitet och ökad psykisk ohälsa. Vi som samhälle måste se till att bryta ensamheten. Kristdemokraterna menar att sociala besök är en del i att bryta denna ensamhet.

Jag kommer aldrig glömma när min mormor var i livet och hon varje dag skrev upp vilka i hemtjänsten som besökt henne. Det kunde vara uppemot 25 olika i veckan. Redan när hon var i jordelivet tyckte jag att det var på tok för många, det är nu över tio år sedan. Men tyvärr går det långsamt att få ner antalet personer hemtjänsttagaren träffar. Vi anser att man max skall träffa tio personer under en tvåveckorsperiod.

Slutligen, vi måste stärka kapaciteten och kompetensen inom kommunal hälso- och sjukvård. Vi har fantastiska sjuksköterskor som sliter med våra äldre, men har de den kapaciteten som behövs för att möta det ökande antalet patienter som skrivs in i hemsjukvården? Det kan inte vara meningen att de sköra äldre i onödan skall behöva åka till sjukhus, för att sedan komma hem med vändande transport! Kommunen måste bli bättre på att samverka med regionen och framför allt se till att möta med både kapacitet och kompetens.

My Clingston, Kristdemokraterna i Kungsbacka

LÄS MER:Så tycker de politiska partierna om vaccinkrav på vårdpersonal

LÄS MER:Klart: Kungsbacka kommun inför språktester för ny personal

LÄS MER:Betala tillbaka elskulden till hushållen

ANNONS