Om fakta skrämmer Moderaterna så har vi problem

Replik på ”Låt er inte skrämmas av Socialdemokraternas ord” och ”Halland har inte den kris som S beskriver”.

ANNONS
|

Moderaterna och Liberalerna anklagar oss i var sin replik för att fara med halvsanningar och lögner. Vi ska försöka reda ut fakta nedan.

SKR:s bedömning inför 2024 är att kommuner och regioner får ett underskott på totalt 28 miljarder kronor. Detta främst på grund av hög inflation.

Men den Moderatstyrda regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna hade betydligt mindre i sin budgetproposition för 2024 än så. Hade regionerna fått full täckning för dessa underskott skulle inte 17 av 21 regioner tvingas skära ner på personal. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg måste skära bort 1,7 miljarder från sin budget – vilket motsvarar runt 2 000 av totalt 17 000 tjänster. Region Östergötland varslar 900 anställda. Skrämmande siffror? Absolut. Men tyvärr sant. Och det drabbar såklart även vår region, även om det ännu inte lett till några varsel.

ANNONS

Delar av de förslag vi Socialdemokrater lagt för att Region Halland skall bli en bättre arbetsgivare kommer såklart kosta pengar. Men vi ser det som en nödvändig investering för regionens personal och deras arbetsmiljö. För att regionen även i framtiden skall kunna attrahera personal och fortsatt erbjuda god vård till Hallands invånare. För vad är alternativet? Att istället hyra in dyr bemanningspersonal som kostar två till tre gånger mer än regionens egen personal?

Med en åldrande befolkning kommer vi absolut behöva jobba på nya sätt för att även i framtiden erbjuda en god vård i Halland. Men en Moderatledd regering som prioriterar skattesänkningar framför välfärd, kommer knappast underlätta.

Jonas Strand, Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Helén Ung Le, 2:e vice ordförande i driftsnämnd Psykiatri

Magdalena Sundqvist, Kommunalråd i oppositionsråd

ANNONS