Ulrika Högstrand, Kristdemokraterna.
Ulrika Högstrand, Kristdemokraterna. Bild: Mats Nyberg

Inför en äldreboendegaranti

Du skall inte behöva sitta ensam när du blir gammal och inte har några kvar omkring dig, skriver Ulrika Högstrand, Kristdemokraterna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Sveriges befolkning blir större, de äldre blir allt fler och lever längre.

Du skall inte behöva sitta ensam när du blir gammal och inte har några kvar omkring dig. Då vill vi kristdemokrater att samhället skall stå starkt och utifrån de gamlas önskemål ordna omsorgen på bästa sätt. En del vill bo kvar hemma. Andra måste vara på någon form av vårdboende, åter andra behöver bara veta och känna att man har människor i sin närhet.

Det är kristdemokratisk politik på riksplanet att vilja införa en äldreboendegaranti där varje person över 85 år har en lagstadgad rätt att få en plats på ett anpassat boende när och om de så vill.

Detta ser vi också som ett stort behov i Kungsbacka. Vi har visserligen flera vård- och omsorgsboenden och fler på gång, men de är till för de som är i stort behov av behovsprövad sjukvård och omsorg. Vi vill arbeta för att det runt om i våra olika kommundelar skall finnas boende av olika typer, för att de gamla med olika behov och möjligheter skall kunna få bo på en plats där man kan vara trygg, kunna träffa andra när man vill, kunna vara för sig själ när man föredrar det. Och detta utan biståndsbedömning! Då krävs det att kommunen tar ett samlat grepp om denna fråga. Det är inte specifikt en fråga för vård- och omsorgsnämnden. Perspektivet är större än så. Det här handlar om så mycket mer. Det handlar om förebyggande. Gemenskap. Livskvalitet. Det handlar om ett värdigt åldrande. Det handlar om våra äldre!

Ulrika Högstrand, Kristdemokraterna

LÄS MER:80 partier ställer upp i regionvalet

LÄS MER:Betala tillbaka elskulden till hushållen

LÄS MER:Vi är redo att sätta äldre i fokus

ANNONS