Hallandskusten är räddad

Efter månader vid förhandlingsbordet stärks nu strandskyddet där det behövs som mest, skriver Elisabeth Falkhaven och Jan Riise, Miljöpartiet.

ANNONS
|

Strandskyddet för de obrutna kustlinjerna blir kvar medan reglerna för att bygga nära sjöar och vattendrag i inlandet förenklas.

Efter månader vid förhandlingsbordet stärks nu strandskyddet där det behövs som mest, framför allt längs kusterna – som i Halland – med högt tryck på exploatering. Miljöpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet presenterat en gemensam överenskommelse. Därmed stärker vi skyddet av värdefull natur och säkrar upp allas möjlighet att bada i våra hav och sjöar. Alla ska ha tillgång till naturen.

LÄS MER:Allemansrätten hotas av nedmonterat strandskydd

Genom överenskommelsen skyddas miljön, den biologiska mångfalden och allemansrätten. Flera av de omdiskuterade förslag som lämnades av den så kallade strandskyddsutredning kommer inte att genomföras, och därmed skyddas både djur- och växtliv längs stränderna och alla invånare kommer även fortsättningsvis att ha tillgång till hav och sjöar.

ANNONS

Vid mindre sjöar och vattendrag kommer det att bli lättare att få bygga, men en ”passage” på 40 meter längs stranden införs för att säkra tillgängligheten och allemansrätten.

LÄS MER:Bada vid privat mark – det här gäller

Dagens överenskommelse handlar också om att skydda mer skog, att staten ska gå före för ett hållbart skogsbruk och att det ska bli enklare för skogsägare att välja hyggesfria metoder och skydda mer skog.

Från Miljöpartiets sida har vi varit tydliga med att vi ville förhandla om skogen och strandskyddet för att hitta en lösning för miljön, den biologiska mångfalden och allemansrätten. Äntligen har det gett resultat.

Elisabeth Falkhaven, (MP) riksdagsledamot

Jan Riise, (MP), ordförande MP Halland

LÄS MER:Nej till solceller på Nidingen: ”För känslig natur”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS