Allemansrätten hotas av nedmonterat strandskydd

Vi svenskar är lyckligt lottade. Vi kan fritt göra utflykter till naturen, vandra längs stränderna, ta ett dopp vid en klippa eller naturvik. Vår allemansrätt är unik. Men nu hotas det vi alla tagit för givet, med ett nedmonterat strandskydd som innebär fler exploaterade stränder, skriver företrädare för Miljöpartiet.

ANNONS

När strandskyddet infördes på 1950-talet gjordes det för att stränderna privatiserades i hög takt. Framsynta politiker insåg behovet av att skydda vår natur så att alla skulle få tillgång till den, även i framtiden.

LÄS MER:MP: Skogsbruket måste drivas inom naturens gränser

Nu hotas detta skydd att försvagas kraftigt. Centerpartiet kräver att förslagen från strandskyddsutredningen ska genomföras. Det skulle öka exploateringen och privatiseringen av våra stränder och drabba växt- och djurlivet.

Förslagen kritiseras hårt av natur-, miljö-, frilufts- och turistorganisationer, men applåderas av partier som en ”modernisering” av strandskyddet. Det finns inget modernt i att radera ett avgörande skydd för vår biologiska mångfald eller att försvaga vår svenska allemansrätt.

LÄS MER:Inga regioner står på egna ekonomiska ben

Enligt utredningen ska kommunerna kunna peka ut stora områden där strandskyddet ska tas bort och även avsevärt försvagas vid kusterna, i skärgården och vid de stora sjöarna – oavsett vattendragets betydelse för växt- och djurlivet. I en klimatkris är det inte hållbart att bygga precis vid en havsstrand med förväntade högre havsnivåer eller vid ett vattendrag som kan svämma över, särskilt inte när det finns gott om alternativ att ändå bo vackert och sjönära.

LÄS MER:S, V och MP: Vi säger nej till att lägga ner busslinjer

Vi värnar landsbygden och vill stimulera till lokal ekonomi, men vi ser inte att ett nedmonterat strandskydd och försvagad allemansrätt är vägen framåt. Vi vill inte se ett scenario där stränder och strandnära mark köps upp och exploateras, på bekostnad av promenader, bad och naturupplevelser för alla.

Vi står upp för allas rätt att njuta av naturen och allemansrätten, vi står upp för den biologiska mångfald som är beroende av stränderna. Vi står upp för strandskyddet.

Rebecka Le Moine, Riksdagsledamot, talesperson för biologisk mångfald (MP)

Ingegärd Salmose, ordf, MP Kungsbacka

Peter Björck, ordf, MP Varberg

Markus Jöngren, ordf, MP Falkenberg

Ola Nilsson, Gruppledare MP, Halmstad

Nicklas Larsson, ordf, MP Hylte

Margareta Lindgren, ordf, MP Laholm

Jan Riise, ordf, MP Halland

LÄS MER:Inget hot mot allemansrätten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS