Christofer Bergenblock, Centerpartiet.
Christofer Bergenblock, Centerpartiet. Bild: Roger Larsson

Den liberala demokratin behöver stärkas

Vi får aldrig acceptera en situation där var fjärde förtroendevald upplever sig utsatt för hat, hot och trakasserier, skriver Christofer Bergenblock (C).

ANNONS
|

I dagarna presenterade Brottsförebyggande rådet (BRÅ) sin rapport om politikers utsatthet. Enligt rapporten uppger 26 procent av de förtroendevalda i riksdag, kommuner och regioner att de blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld under 2020. Dessutom är kvinnor och invandrare mer utsatta än andra.

Förtroendevaldas utsatthet är en av de saker som utmanar den liberala demokratin eftersom det bidrar till att färre engagerar sig och att vissa frågor blir svåra att diskutera i offentligheten. I BRÅ:s undersökning kan man se att politiker exempelvis undviker att uttala sig om rasism och invandring av oro för att utsättas för hat och hot.

ANNONS

LÄS MER:Ny undersökning – var fjärde politiker har hotats

Förutom en fungerande parlamentarism kräver den liberala demokratin även press- och yttrandefrihet, en fri akademi och ett oavhängigt domstolsväsende. Runtom i världen har vi kunnat se hur auktoritära och populistiska krafter försöker montera ner demokratin inifrån och det vore naivt att tro att detta inte kan hända i Sverige också.

På centerpartiets partistämma i september antogs ett nytt program för En starkare liberal demokrati där vi pekar ut förändringar som behövs för att stärka och skydda den svenska demokratin. Det handlar bland annat om att stärka domstolarnas och lärosätenas oberoende, att ge medierna bättre skydd i lagstiftningen och att ge rättsväsendet bättre förutsättningar att lagföra dem som hotar demokratin. Vi får aldrig acceptera en situation där var fjärde förtroendevald upplever sig utsatt för hat, hot och trakasserier!

LÄS MER:Nya översiktsplanen klar – kommunen satsar extra på tre orter

Med mindre än ett år kvar till valdagen finns det anledning att diskutera hur demokratin kan stärkas. Samtidigt som många politiker upplever sig vara i en utsatt situation, så är det också en fantastisk ynnest att få vara med och forma samhället. Centerpartiet vill stärka institutionerna inom den liberala demokratin, men den absolut viktigaste garanten för dess framtida styrka är enskilda människors engagemang.

Christofer Bergenblock

Partistyrelseledamot, Centerpartiet

LÄS MER:Staten skulle ha nytta av Hallands kompetens

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS