Angeline Eriksson, ordförande för CUF Halland.
Angeline Eriksson, ordförande för CUF Halland. Bild: Centerpartiet Halland

Centerpartiets ungdomsförbund: LAS förpassar unga till avbytarbänken

Lagen om anställningsskydd har kommit att bli en mur som hindrar arbetslösa från att ta sig in på arbetsmarknaden istället för att bli en väg till en trygg anställning, skriver Angeline Eriksson, ordförande för CUF Halland.

ANNONS
|

Många ungdomar går nu förväntansfulla inför skolavslutning och student, soliga sommardagar och flera veckor utan att behöva tänka på glosprov, inlämningar och grupparbeten. Sommaren innebär inte bara ett uppehåll från skolbänken, det är även en unik möjlighet för många studenter och elever att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. Det finns dock vissa orosmoln på himlen. Coronapandemin gör det återigen svårare för många ungdomar att komma ut i arbetslivet.

LÄS MER:Centerpartiet: Rent vatten kräver nya lösningar

De branscher och företag som ofta anställer unga är även de som drabbats värst i pandemin. Ungdomsarbetslösheten är alarmerande hög och möjligheten till anställning och extrajobb har påverkats skoningslöst. I april var det 54 591 personer i åldern 18-24 som var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen.

ANNONS

Ungdomsarbetslösheten innebär ett enormt utanförskap och skapar en enorm social och psykisk stress. Det fråntar alla de unga som står utanför arbetsmarknaden en möjlighet att börja sitt vuxna liv med egen inkomst och därmed försvinner också möjligheten till en egen bostad.

LÄS MER:Tunga C-profilen bryter partilinjen om arenan

Dagens system gynnar bara de som står nära arbetsmarknaden. De som står långt ifrån, som unga med bristande erfarenhet och otillräckligt nätverk, får inte en ärlig chans att komma ut i arbete. För att inte svika nästa generation behövs reformer för en modernare arbetsmarknad. Vi behöver ett system som är effektivt och rörligt. Lagen om anställningsskydd (LAS) har kommit att bli en mur som hindrar arbetslösa från att ta sig in på arbetsmarknaden istället för att bli en väg till en trygg anställning. Lagstiftning som från början var tänkt att skydda människor har gjort att företagen inte vågar anställa. Sverige behöver en flexibel arbetsrätt och sänkta kostnader för att anställa, för att få företagen att våga satsa på ungdomar utan erfarenhet och inte förpassa dem till avbytarbänken.

Vi måste satsa på jobbskapande, på företag och vi måste satsa på unga. En satsning på dessa ungdomar är en satsning på framtiden.

Angeline Eriksson

Ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Halland

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS