Ulf Persson var heltidspolitiker och kommunalråd i nästan 20 år. Nu varnar han för riskerna med att bygga det största alternativet i arenaprojektet.  Foto: Tobias Sandblom
Ulf Persson var heltidspolitiker och kommunalråd i nästan 20 år. Nu varnar han för riskerna med att bygga det största alternativet i arenaprojektet. Foto: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

Tunga C-profilen bryter partilinjen om arenan

Centerpartiets nestor Ulf Persson går på tvärs med partiet när det gäller arenasatsningen. Han ville se ett rent arenabygge och varnar för riskerna med att bygga kommersiella lokaler åt näringslivet.
– Men vill man inte bygga restauranger i arenakomplexet så är man emot idrottslivet, säger det tidigare kommunalrådet och suckar.

ANNONS

Ulf Persson satt i nästan decennier som kommunalråd för Centerpartiet, ett uppdrag han lämnade efter valet 2006. Han har dock fortsatt haft flera uppdrag för partiet och han är än idag, 75 år fyllda, ersättare i kommunfullmäktige. Som politiker är han en veteran, både inom Kungsbackapolitiken, men också inom den lokala centerrörelsen. Och det är därifrån han nu väljer att ta bladet från munnen om arenaplanerna.

För Ulf Persson är en av de politiker som är tveksam till jättesatsningen. När fullmäktige i förra veckan tog beslut enades majoriteten om att gå på det största alternativet av de tre som utretts. Själva arenan, för cirka 300 miljoner, kompletteras då med kommersiella lokaler för ytterligare 250 miljoner. Det gör projektet till ett av de dyraste i Kungsbackas historia, med en prislapp större än badhuset.

– Det jag vänder mig emot är det ekonomiska vågspelet. Kommunen ska inte syssla med sådant som att bygga lokaler som sedan ska hyras ut till näringslivet. Jag tycker det strider mot både borgerliga och liberala ideal, och det finns många exempel i Sverige på att man misslyckats med liknande projekt, säger han.

LÄS MER:Beslutet: Stora arena-alternativet byggs i Kungsbacka

För om de kommersiella lokalerna inte fylls med betalande hyresgäster, får kommunen själva stå för notan.

– Det är klart att näringslivet kommer vara intresserade – kommunen tar ju hela risken. Men det är också vi som blir stående med kostnaderna om något händer, varnar Ulf Persson.

Att en av partiets ledande profiler och politiska veteraner nu går ut offentligt och kritiserar beslutet har inte passerat obemärkt i Kungsbackacentern.

– Det bryr jag mig inte så mycket om. Men jag blir inte glad när man kallar mig fientligt inställd till idrott bara för att jag tycker att det räcker med en arena, utan de kommersiella lokalerna. Vi ska självklart hjälpa och stötta idrotten med en arena, men vad jag vet har ingen förening ropat efter att vi också måste bygga restauranger, säger Ulf Persson.

LÄS MER:Debatt när storleken på arenahallen beslutades: ”Rena spekulationer”

Den som kan sin Kungsbackahistoria vet att Persson har ett starkt klappande hockeyhjärta och att han i många år var både ordförande och centralgestalt i hockeylaget Kings. Själv har han tillbringat ”både kvällar och helger under flera decennier” i Kungsbacka ishall och han har tagit många strider för idrottsrörelsen.

– Jag stod på barrikaderna både för att bygga ut Tingbergsvallen och för den nya ishallen när det begav sig. Men då diskuterade vi aldrig att också bygga kommersiella lokaler som kommunen sedan ska äga. Kommunens eget bostadsbolag Eksta förbjöds att äga kommersiella lokaler, men nu tänker kommunen bygga själv. Jag tycker att det rimmar dåligt, säger Persson.

Internt i partiet har Ulf Persson hela tiden varit tydlig med sin uppfattning.

– Ja, det har jag. Jag har ingen anledning att tiga med detta, säger han.

Och vad säger partikamraterna?

– De tycker jag har fel. Men det finns fler än jag som reagerar på det som nu händer. Jag reserverade mig när fullmäktigegruppen tog beslut, och jag vet att en av våra ordinarie ledamöter också reserverade sig under själva mötet. Jag tycker att partiet ger sig ut på vanskligheter här. Det finns behov av fler serviceboenden, vi behöver satsa på skolorna, det finns mängder av satsningar som är viktigare än att bygga kommersiella lokaler i arenan, säger Ulf Persson.

LÄS MER:Arena-satsningen kan bli en ekonomisk Svarte Petter

ANNONS