Det är viktigt att Halland ständigt bidrar till ny forskning och nya frågeställningar kring olika former av energiproduktion skriver Henrik Oretorp (C), Mari-Louise Wernersson (C) och Kjell Helgesson (C).
Det är viktigt att Halland ständigt bidrar till ny forskning och nya frågeställningar kring olika former av energiproduktion skriver Henrik Oretorp (C), Mari-Louise Wernersson (C) och Kjell Helgesson (C). Bild: Pressbild

Centerpartiet: Halland behöver ett vätgasprojekt

För Centerpartiet är det viktigt att Halland ständigt bidrar till ny forskning och nya frågeställningar kring olika former av energiproduktion, därför är även vätgas intressant ur ett forskningsperspektiv, skriver Henrik Oretorp (C), Mari-Louise Wernersson (C) och Kjell Helgesson (C).

ANNONS
|

Centerpartiet har tillsammans med regeringen tagit fram ett uppdrag till Energimyndigheten om en helomfattande vätgasstrategi. Strategin skall bidra till att Sverige kan vara i framkant när det gäller klimatvänlig teknik.

Den nationella vätgasstrategin skall bland annat se över hur potentialen för produktion, lagring, transport och användning av vätgas i Sverige ser ut. Det handlar också om att peka ut vilka åtgärder som krävs för att göra plats för vätgasen i det svenska energisystemet.

LÄS MER:Centerpartiet: Släpp solelen fri!

På samma sätt vill Centerpartiet i Halland ge Region Halland i uppdrag att kartlägga det halländska energibehovet i syfte att utreda möjligheten att lagra energi. Genom att kartlägga det regionala energibehovet kan vi också bidra till att påskynda processen med den nationella energiomställning.

ANNONS

Därför vore det även intressant att genomföra ett halländskt vätgasprojekt tillsammans med de parter som kan vara intresserade av detta som exempel för energilagring. För Centerpartiet är det viktigt att Halland ständigt bidrar till ny forskning och nya frågeställningar kring olika former av energiproduktion, därför är även vätgas intressant ur ett forskningsperspektiv.

LÄS MER:Centerpartiet: Rent vatten kräver nya lösningar

Centerpartiet i Halland föreslår också att det utvecklas ett regionalt forskningscentrum för energi. Ett forskningscentrum som fokuserar både på produktion, distribution och lagring av energi. Ett sådant forskningscentrum skulle med fördel kunna utgå ifrån Ringhals när reaktorerna där är stängda.

Centerpartiet vill därför att Region Halland tar initiativ till ett sådant samarbete mellan regionen, Vattenfall, Högskolan i Halmstad och Alexanderinstitutet på Campus Varberg för att skapa nya förutsättningar till energiomställning.

Henrik Oretorp

Ordförande Centerpartiet Halland

Mari-Louise Wernersson

Vice ordförande Centerpartiet Halland

Kjell Helgesson

Vice ordförande Centerpartiet Halland

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS