Vädret ställde till det under SM i Lerkil: ”Fick tänka om”

Lerkils båtsällskap blev arrangör under det första svenska distanskappseglingsmästerskapet som någonsin hållits. Premiären gick dock inte som planerat.
– Lördagens tävlingar fick vi ställa in helt, det fanns inte tillräckligt med vind, säger ordföranden Peter Elfstrand.

ANNONS
|

När Lerkils båtsällskap utsågs till arrangör av ett seglings-SM jublade man. Men det är mycket som ska klaffa för att en stor tävling ska bli bra. Efter tre dagar pustar ordförande Peter Elfstrand ut, och konstaterar att man löste det viktigaste.

– För att ett mästerskap ska vara giltigt så behövs tre tävlingar, men helst fyra, för då kan man räkna bort sitt sämsta lopp. Vi fick till ett i fredags, och tre, lite kortare idag, säger han.

Stiltje stoppade loppen

Under lördagen stod dock mästerskapet still, bokstavligen. Vinden var i stort sett obefintlig, och man beslöt sig gång på gång att skjuta på starten.

ANNONS

– Det blåste knappt 1,5 sekundmeter och att dra ut så tunga båtar för så liten vind är inte gynnsamt. Det är dessutom svårt att lägga en bra startlinje. Vi fick inte till det, säger Peter Elfstrand.

Till slut valde man att helt ställa in lördagens tävlingar och göra om söndagens planer.

– Vi fick tänka om helt enkelt. Det var egentligen aldrig någon oro för tävlingens skull, eftersom prognosen visade på mer blåst under söndagen.

Därför lyckades man sy ihop arrangemanget med tre kortare lopp under sista tävlingsdagen.

Första mästerskapet i klassen

Det var första gången ett SM i klassen distanskappsegling anordnades, men tanken är att det ska ske kontinuerligt. Nästa år blir det dock inte Lerkil som står som värdar.

– Nej, däremot kommer vi anordna liknande tävlingar här, och nästa gång det är dags för SM på västkusten så kan vi ansöka, säger Peter Elfstrand.

Det kan han tänka sig att göra, eftersom helgen bjöd på många bra upplevelser, och satte Lerkils båtsällskap på seglarkartan. Klubben hade tre egna tävlande båtar.

Gott mottagande

– De verkar nöjda, vad jag förstår.

Anders Dahlsjö och hans båt Lady Godiva slutade tvåa i tävlingen, och tog därmed klubbens bästa placering.

Även Peter Elfstrand är nöjd.

ANNONS

– Vi har mycket att lära och förbättringspotential finns alltid. Reglerna ska förtydligas till nästa år. Men det var ett väldigt trevligt arrangemang, både på land och till havs. Maten var fantastisk. Mottagandet har varit gott, vi fick applåder när vi kom in som sista båt, och det känns ju skönt, säger han.

LÄS MER:Sjöräddarnas lycka över nya stationshuset: ”Skönt med rinnande vatten”

LÄS MER:Så säger semesterfirarna om sina val: ”Förlänger säsongen”

LÄS MER:Designlegendaren Pelle Pettersson fyller 90 - ”Känner mig som 40 år”

ANNONS