Sjöräddarnas lycka över nya stationshuset: ”Skönt med rinnande vatten”

Sjöräddningssällskapet i Hovås har under flera år huserat i en barack i hamnen. Men under lördagen var det äntligen dags för invigning av det nya stationshuset.
– Det är skönt att ha en riktig toalett och rinnande vatten året om, säger Håkan Busck, stationsansvarig på Hovås sjöräddningsstation.

ANNONS

Sjöräddningssällskapet i Hovås inrättades 1983. Man har sedan dess vuxit till att bli en av Sveriges mest aktiva räddningsstationer med mellan 300 och 350 uppdrag per år. För tillfället är det 25 stycken sjöräddare som är stationerade i Hovås och efter många år med en barack som stationshus var det nu dags att inviga det nya, efterlängtade huset.

– Det gamla uppfyller inte dagens krav riktigt, vi får inte plats när vi ska samlas och ha möten allihopa, säger Håkan Busck.

Han berättar vidare att under vinterhalvåret har de fått klara sig utan kaffe, eftersom det rinnande vattnet ständigt frös till is.

– Allting blir mycket lättare, det är mycket mer tungjobbat när man inte har dehär faciliteterna som man behöver idag. Nu kommer vi ha mycket lättare för att jobba här även när det är kallt ute.

Tal och öppen båt

Många nyfikna valde att ta sig till invigningen i hamnen, både före detta sjöräddare men också andra nyfikna personer.

Under tiden visade bland annat sjöräddarna hur det går till när de räddar någon som ramlat i vattnet med sin ”rescue runner”, en vattenskoter som framtagits för att kunna ta sig fram i situationer då större båtar har dålig framkomlighet. Dessutom hade alla som ville möjlighet att kliva ombord en av sjöräddningsbåtarna.

Och mitt under ett av talen som hålls så tjuter plötsligt ett larm, som inte är en del av någon uppvisning. Hastigt får besättningen plocka ned de flaggor som pryder båten som står öppen för alla att kliva ombord på och med tjutande sirener åker de iväg ut på sjön. En segelbåt hade gått på grund och det blev bråttom att ta sig ut så snabbt som möjligt.

”Allas olika erfarenheter stärker oss ute på sjön”

Peter Andersson har varit sjöräddare i 30 år. Han jobbar till vardags med IT men går på sjöräddningsjour några dagar i veckan.

– Jag trivs jättebra här, det är en sån variation i vad man får göra varje gång. Och sen tror jag att det är jättebra att vi alla har olika yrken till vardags, för då tar man med sig alla de olika erfarenheterna ut på sjön när någon behöver hjälp, säger Peter Andersson.

Stationshuset är inte 100 procent färdigt än och verksamheten sköts fortfarande till stor del från den gamla baracken.

– Det är inte spikat hur vi ska ha det här inne ännu men till hösten är tanken att allt ska utgå från det nya huset, säger en av sjöräddarna Anna Rossander.

Förutom rinnande vatten året om har även det nya huset ett sovrum med två sängar, ett fullt utrustat kök, tvättstuga, flera toaletter och duschar, omklädningsrum och ett kontor.

– Allt som underlättar för oss är ju till gagn för den som behöver hjälp ute på sjön, säger stationsansvarige Håkan Busck.

Befinner sig mycket i Kungsbacka

Hovås sjöräddningssällskap är tillsammans med sjöräddningen i Bua ansvariga för Kungsbackaområdet.

– Vi rör oss ganska mycket i Kungsbacka. Vårt område sträcker sig ned till Lerkil och nedanför det har sjöräddarna i Bua hand om. Men vi är ofta inblandade båda två om något händer, säger Håkan Busck.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening och finansieringen av det nya huset har kommit från gåvor, donationer och testamenten.

– Det skulle aldrig gått utan alla eldsjälar, säger Håkan Busck.

LÄS MER:VM-guld till seglare från Onsala: ”Allt i ett svep”

LÄS MER:Rebeccas båt sjönk i ån: ”Semestern förstörd”

LÄS MER:Familjen Redvik räddare när båt började brinna i Kullavik

ANNONS