Tobbe Hyséns helvetesresa mot drömkroppen

Efter att ha lagt elitkarriären på hyllan släppte fotbollsprofilen Tobias Hysén på den strikta träningen och unnade sig i matväg. Men det blev för mycket av det goda. Nu är han inne på andra hälften av stenhårda träningsprogrammet ”16 weeks of hell” och mår bättre än någonsin.
– Det är det bästa jag gjort. Det är klart att det är jobbigt, men nu är det bara pannben in i det sista, säger han.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Det var slumpen som gjorde att Tobias och Maria Hysén med barnen Lion, Lucas och Lexton hamnade i Anneberg. I fem år har de bott i den vita villan som ligger nära civilisationen men ändå på landet.

– Vi kollade runt omkring Göteborg eftersom jag fortfarande spelade i Blåvitt, men främst Partille och Sävedalen eftersom min frus familj bor där. Men så hittade vi det här och vi trivs jättebra, man får det här lantliga men ändå nära stan, säger Tobias Hysén.

Efter en lång karriär på elitnivå är Tobias Hysén van vid träning och struktur. När han la elitkarriären på hyllan, 2018, var det till en början en lättnad.

ANNONS

– Ja gud vad skönt det var att inte ha något att ta hänsyn till. Jag var jävligt slarvig både med träning och mat, unnade mig att äta vad jag ville. Det var gött i början men sen började jag känna att jag inte orkade lika mycket som förut.

LÄS MER:Här är laget där alla får ta plats

Man med kort brunt hår ler.
Sonen Lexton tar kort på pappa Tobias. Bild: Lexton Hysén

”Behövde en push i rätt riktning”

Han spelade fortfarande fotboll i det då nystartade Kungsbacka City, som han var med och startade upp. Och padeln, den räddade honom, berättar Tobias Hysén. Men han kände att han behövde förändring.

– Jag avskyr att bara gå ut och springa. Jag behöver motivation till att röra mig, som fotboll eller padel. Jag mår bra av struktur och behövde en push i rätt riktning.

Fyraårige Lexton sitter i vardagsrummet och kollar på tv. Med tre barn har det krävts en del planering när Tobias och Maria bestämde att tillsammans köra ”16 weeks of hell”. Man köper ett koncept, där man får tränings- och kostschema för fyra månader framåt.

– Det svåraste har varit att få ihop allt. Jag jobbar mycket hemifrån men jobbet kommer först så ibland har ju träningspasset blivit på kvällen. Men matbiten har varit lättare än vad jag trodde.

LÄS MER:Ryfors från Hanhals klar för NHL-mästarna: ”Känns overkligt”

LÄS MER:Jonas Ljungberg: ”Min uppgift att förvalta arvet efter Mikael”

Byggde hemmagym

Någon mat blir det dock inte förrän vid lunch. Men några fler detaljer kan inte Tobias Hysén gå in på, konceptet är hemligt.

ANNONS

– Det är relativt fritt men ändå styrt, man har ett tidsfönster som går att flytta lite fram och tillbaka. Jag tror att det går att göra med vilken bakgrund som helst men det är nog svårare om man inte har en träningsbakgrund. Men jag tror att folk har större pannben än vad man tror.

Räddningen är definitivt hemmagymmet som familjen fixat ovanför garaget. Här finns motionscykel, skivstänger, vikter och gummiband. Allt som behövs för ett gympass.

– Det har varit guld värt. Plus att det är enklare att hålla motivationen även efteråt att komma upp hit och köra ett pass. Det tar emot mer om man måste åka till gymmet.

Med halva helvetet bakom sig är det mer mental styrka som krävs det sista.

– Jag är inte nöjd där jag är nu och man slutar ju inte mitt i. I början märker man resultat direkt men nu gäller det att plocka fram pannbenet och köra det här fullt ut.

Pappa och son
Tobias Hysén och sonen Lexton. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Historiskt brons till Persson efter drama

”Komma i någorlunda form”

Målet med helvetesveckorna är inte att börja spela fotboll på en högre nivå igen. Det räcker som det är nu med division 4 i Kungsbacka City. Men drömmen att mer stå bredvid plan har vuxit.

– Jag gör sista delen i tränarkursen CBA i augusti och då kan jag vara tränare upp till division 1. Jag vill utveckla mitt ledarskap och vara redo om jag skulle vilja satsa helt på tränaryrket.

ANNONS

En framtidsdröm som tränare är att vara involverad i IFK Göteborg. Men just nu är det fullt fokus på de sista veckorna nu.

– Det heter ”16 weeks of hell” av en anledning. För min del handlar det om att nollställa kroppen igen och komma i någorlunda form. Och det är det bästa jag gjort.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS