Sverige vinner EM-guld – Niclas Ekberg stor hjälte

Sverige är Europamästare i handboll. Det var jämnt hela vägen, men till slut blev det svenskt EM-guld för Oscar Bergendahl från Kungsbacka och resten av laget. Niclas Ekberg avgjorde på ett straffkast i sista sekunden och Sverige besegrade Spanien med 27–26 i EM-finalen.

ANNONS
|

Det har varit stor dramatik i nästan alla Sveriges matcher detta EM. Så även i finalen. Ännu en gång kom avgörandet i de allra sista sekunderna. Ännu en gång var det Sverige som drog det längsta strået.

Sverige gjorde succé och vann semifinalen mot Frankrike, trots att de viktiga spelarna Hampus Wanne, Felix Claar och Niclas Ekberg var borta. Till finalen mot Spanien var trion tillbaka och Sverige kom in med mycket energi och självförtroende från tidigare matcher.

Jim Gottfridsson satte dit matchens första mål i krysset. Kort senare presenterade sig även Andreas Palicka med en vass räddning. Finalen var igång och de svenska spelarna såg snäppet hetare ut än spanjorerna inledningsvis.

ANNONS

LÄS MER:Full aktivitet i hamnarna efter stormen: ”Vi stannade här för skydd”

Efter en stund kom dock Spanien in i matchen och kvitterade för första gången när de gick i kapp till 6–6.

Sverige gick upp i ledning på nytt och precis som i semifinalen var målvakten Andreas Palicka ett vasst anfallsvapen. Då gjorde han tre mål. Nu satte han dit 8–6 i öppet mål när Spanien hade tagit ut sin målvakt.

Darj i paus: ”Det är ställningskrig”

Sedan verkade energin tryta för de blågula som tappade från ledning med 11–9 till underläge. I halvtid stod det 13–12 till Spanien.

– Jag tycker att det är ett ställningskrig där ute. Vi känner på varandra långa stunder. Båda lagen vet vad de andra ska göra. Det gäller bara att skruva upp det lite till och få lite tuffare träff, som vi har snackat om mycket, säger svenske försvarsgeneralen Max Darj till TV6 i paus.

LÄS MER:Svartsjukebråk ledde till domstol – slagsmål efter rykten om tafs

På frågan om han var positiv inför andra halvlek svarade Max Darj blixtsnabbt:

– Alltid!

30 minuters handboll återstod av matchen, av hela turneringen. Andra halvlek drog igång – och var precis lika tät som den första.

Dramatisk avslutning på nytt – Ekberg hjälte

Spanien höll undan ett tag, men sedan kvitterade Sverige och därefter höll lagen jämna steg.

20 minuter kvar: Ställningen 18–18. Tio minuter kvar: Ställningen 23–22 till Sverige. Ni ser. Det var intensivt, dramatiskt och oerhört ovisst.

ANNONS

LÄS MER:Misstänkt grov misshandel i Kungsbacka – man överfölls och stacks i magen

Med fem minuter kvar av finalen fick Sverige ett litet övertag efter några klassmål av Hampus Wanne. De ledde med två bollar flera gånger, men spanjorerna minskade gapet gång på gång.

Med en minut stod det 26–26 och precis som mot både Norge och Frankrike skulle det bli en rafflande avslutning.

Spanien tog timeout med drygt 30 sekunder kvar. Sedan missade de i sitt anfall. Sverige tog timeout och hade chans att avgöra med 19 sekunder kvar.

Sverige satte igång spelet, Albin Lagergren gick till attack och Sverige fick straff. Klockan hade hunnit ticka färdigt och förutsättningarna var klara. Om Sverige gjorde mål på straffen var de mästare.

Niclas Ekberg, som spenderat stora delar av mästerskapet i karantän på grund av covid-19, klev fram och hade hela svenska folkets hopp på sig. Han laddade, satt bollen i mål och säkrade EM-guldet för Sverige.

– Det är obeskrivligt. Det klart det är en jävla ära. Jag har krigat hur många dagar som helst för att komma ur den där jävla karantänen, ursäkta språket. Det har varit ett rent helvete. Mentalt har det varit ett krig. Jag har försökt hålla mig i någorlunda bra fysisk form. Sedan artar det sig på det här viset. Det är roligt med handboll, sa Ekberg till Viasat efter slutsignalen.

ANNONS

20 års väntan är över. Detta är första svenska guldet sedan 2002, då de vann EM på hemmaplan i Sverige.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS