Full aktivitet i hamnarna efter stormen: ”Vi stannade här för skydd”

Många trotsade den översvämmade vägen ut mot Sandö hamn på söndagen för att titta till sina båtar efter stormen. Även i Lerkil och Kullavik var det full aktivitet.
– Jag var ute här redan klockan 06.00 i morse, och då blåste det fortfarande 29 sekundmeter, berättar Lars Kolsäter som håller till i Lerkil.

ANNONS

På söndagen gick folk man ur huse för att bege sig ut mot havet. Vissa bara för att titta och uppleva efterdyningarna av stormen Malik, men till hamnarna kom de flesta för att se till sina båtar och annan utrustning. För de som ville ta sig ut till Sandö hamn i Vallda blev det dock besvärligt. Vägen ut svämmades över av det höga vattenståndet då vinden alltjämt pressade på. Många valde att chansa, medan andra avvaktade.

– Jag ställer bilen. Man vet ju inte vad som händer om man kör igenom vattnet. Känns onödigt om man skulle få skador på bilen, och jag vet inte vad försäkringen säger om en sådan skada, säger Anneli Wester som gett sig ut till Sandö mest av nyfikenhet.

LÄS MER:Kraftiga vindar i Kungsbacka – elnätsbolaget höjer beredskapen

Full aktivitet i Lerkil

Ett snäpp längre söderut, vid marinan i Lerkil, var det ingen översvämning - men väl en hel del annat att få ordning på för många.

– Det är ju många trasiga presenningar. Jag vet att en del tog av dem från sina båtar innan stormen, och det var nog klokt, säger hamnkapten Peter Nilsson.

Bortsett från en ramp ut till en av bryggorna som hade hoppat ur led, var det inga större materiella skador att tala om.

– Inte vad vi vet än i alla fall. Jag var här klockan 06.00 i morse, och då blåste det fortfarande 29 sekundmeter. Men det verkar som det mesta har klarat sig, säger Lars Kolsäter som har sin båt där och hjälper till med hamnarbetet.

– Det är en del lösa stöttor, men inga båtar som har vält, säger Peter Nilsson.

Ni hade gjort ett utskick innan stormen där ni bett båtägare se till sina uppställningar. Har det utskicket hörsammats?

– Ja, troligtvis. Det har varit mycket aktivitet här i alla fall de senaste dagarna, säger hamnkaptenen.

LÄS MER:Försmak på stormen i Lerkil: ”Man känner sig så liten”

Högt vatten även i Kullavik

I Kullaviks hamn var det liksom på de andra ställena fullt med människor som sökt sig ut för att se om något blåst bort. En vars båt hade klarat sig bra var Janne Müntzing som bor ett par stenkast från hamnen.

– Ja men den hade klarat sig fint. Jag står lite längre bort och har ganska bra lä, så det är inte så utsatt. Kanske har det varit lite värre för de som är lite längre ut, säger han.

Janne Müntzing berättar att vattenståndet är högt även i Kullavik, såpass högt att det tagit sig in i vissa trädgårdar till sjönära tomter.

– Man ser det på vassen där borta också, säger han och pekar över viken.

– Den brukar inte vara så mycket under vatten.

Stannade i Kullavik för skydd mot stormen

En som hade ett helt annat läge var Nils Janhäll från Askim. Han är i färd med att segla upp en båt från Tyskland till Hamburgsund.

– Vi har varit på väg ett par veckor. Hit kom vi från Träslövsläge i fredags. Eftersom vi hörde att det skulle bli mycket vind stannade vi här för skydd mot stormen, samt passade på att få en motorservice, berättar han.

För dagen har han sällskap av sönerna Jesper och Tobias. De har dock inte varit med på själva seglatsen.

När vågar ni ge er iväg igen?

– Jag vet inte. Det får ju bli när vinden har lagt sig. Kanske någon gång i veckan som kommer, säger Nils Janhäll.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS