Bo Melin
Arrangören Bo Melin säger att de får avvakta och se om Lygnern Runt blir av i slutet på augusti. Bild: Mia Sandblom

Lygnern Runt skjuts fram

Förra året fick cykelloppet runt Lygnern ställas in på grund av pandemin. Då sköt man fram det till 30 maj i år. Men det flyttas fram en gång till, men nu till tidigast i slutet av augusti.
– Jag vågar inte tippa på om det blir av. Vi får avvakta Folkhälsomyndighetens restriktioner, säger arrangören Bo Melin, Fjärås AIK.

ANNONS
LocationFjärås||

Lygnern Runt brukar gå av stapeln under våren. Redan 1970 anordnades första rundan på cykel runt Lygnern. Det hann precis anordnas för 50:e gången innan corona slog till och tävlingen ställdes in.

– Det var ju lite tråkigt men det är så spelet är, det är ingenting vi kan göra något åt. Det var bara att acceptera det, säger Bo Melin.

Smittspridningen för hög

Cykelloppet flyttades fram till 30 maj i år. Men eftersom smittspridningen är fortsatt hög, skjuts det nu fram ytterligare, till tidigast i slutet av augusti.

– Det är ju tradition att köra sista röda dagen i maj, eller nu på senare år mors dag. Men nu kör vi tidigast sena delen av augusti. Vätternrundan har flyttat fram till första helgen i september och om det finns möjlighet vill vi gärna ha det nära det, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Kungsbacka godkänns som cykelstad

Än har de inte öppnat föranmälan, de avvaktar Folkhälsomyndighetens restriktioner. Bo Melin berättar att de goda åren på 80-talet kunde det dyka upp 1500 oanmälda cyklister på den stora dagen.

Bo Melin har cyklat runt Lygnern många gånger.
Bo Melin har cyklat runt Lygnern många gånger. Bild: Mia Sandblom

Ett lopp för alla

– Det är ett av de vackraste motionsloppen på cykel i Västsverige. Jag har själv cyklat några rundor. Det fina är att vem som helst kan cykla, barnfamiljer, man behöver inte ha en tävlingscykel.

Det finns tre alternativ att cykla, fem mil runt Lygnern, tio mil som är två varv runt och familjeäventyret som är en kortare runda på två mil. Ett år dök till och med självaste löparlegenden Mustafa Mohamed upp och tog sig runt, på en treväxlad damcykel.

– Han sa efteråt att han aldrig trodde det skulle bli så jobbigt som det var. Men man behöver ju inte vara snabb runt. Starten går senast vid 10 och mål stänger vid 14 så du har fyra timmar på dig att cykla runt. Så bra kondition behöver du inte, mod räcker, skrattar Bo Melin.

LÄS MER:Centern vill bestämma över cykelbanorna

Han har varit med och arrangerat Lyngern Runt sedan tidigt 90-tal, det är första gången på 50 år som man fått ställa in loppet. Bo Melin vågar inte hoppas för mycket att det blir av i augusti.

ANNONS

– Jag vågar inte tippa om det. Folk vill ju ut och samlas nu. Men det är möjligt att vi kan köra en bit in i oktober också, det är bara att vänta och se.

LÄS MER:Hallands bäste i Vasaloppet – en 20-åring från Hede

ANNONS