Klubben växer så det knakar – utsedda till årets idrottsförening

Basketklubben gör det igen. Onsala Pirates utses till årets idrottsförening i Halland 2021, en utmärkelse de även vann för fem år sedan. Då var målet att ha ett lag i division 1, och det målet uppfylldes i höstas.
– Det känns jättebra. Det är tack vare alla medlemmar, alla ideella timmar som läggs ner i föreningen, säger ordförande Johanna Sodéus.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Varje lördag är det full rulle i Kollahallen, från tidig morgon till sen kväll. Från de allra minsta basketspelarna på fem år i basketskolan till damerna i division 1. Onsala Pirates växer så det knakar och på ett års tid har antalet medlemmar ökat med 30 procent.

– Det är jätteroligt att vi växer! Det är framför allt i de yngre åldrarna, i basketskolan och 11-12-åringar. Vi har synts mycket och försökt att hålla igång även under pandemin, med street basket och delat ut basketbollar, säger ordförande Johanna Sodéus och fortsätter:

– Sen växer basketen överlag, i Kungsbacka men också i närliggande områden som i Lindome. Det är jätteroligt verkligen, framför allt i Kungsbacka där handbollen och innebandyn är stora.

ANNONS

Vinstpengarna går till ungdomarna och till fonden

I veckan blev Onsala Pirates utsedda till årets idrottsförening i Halland av RF-SISU.

– Det känns jättebra. Det är tack vare alla våra medlemmar, alla aktiva ungdomar och alla ideella timmar vi lägger ner. Det är ett kvitto på att det vi gör fungerar. Vi försöker synas i olika sammanhang och på fler platser.

Vinsten är på 18 000 kronor, pengar som ska gå tillbaka till ungdomarna och en del går till Piratesfonden. Medlemmar kan söka ekonomiskt stöd ur fonden, hittills har 23 000 delats ut till spelare.

– Det kan vara medlems- eller spelaravgift, för att kunna vara med på cuper. Det känns jättebra att kunna erbjuda och inkludera så många som möjligt. För fem år sen när vi blev utsedda till årets idrottsförening satte vi som mål att ha ett lag i division 1. Vi är väldigt glada och stolta över att vi lyckades med det.

Bredd från knattar till division 1

Bredden i föreningen är viktig och det är något man vill fortsätta hålla fast i. På basketskolan där barnen är mellan fem till åtta år brukar det vara ungefär 50 barn på lördagsmorgnarna.

– Det är viktigt att vi har ett dam- och herrlag i division 2 och såklart division 1, annars hade de spelarna kanske sökt sig någon annanstans. Men också att vi får in de här småknattarna som många sen stannar kvar i klubben, säger Johanna Sodéus.

ANNONS

15-åriga Herman Klacker har spelat i klubben i åtta år. Han minns när han flyttade till Kungsbacka och började i basketskolan.

– Man såg upp till de andra spelarna och det var även många som var ens ledare. Pirates arbetar inte bara för att alla ska bli mycket bättre på basket utan också att växa som spelare och person. Det är verkligen såhär föreningslivet ska vara. Det har hänt mycket sen jag började men vi har verkligen vuxit som en familj, säger han.

”Man gör det här tillsammans”

Många av ungdomarna hänger i Kollahallen hela lördagarna för att kolla och heja på varandras matcher.

– Alla ens kompisar är här, föräldrar och ledare och alla känner alla. Att damerna gick upp i division 1 har gjort mycket för klubben. Medlemmar i olika åldrar åker med och kollar på matcherna. Det är en otrolig känsla att man gör det här tillsammans, säger Herman Klacker.

LÄS MER:Pirates damer siktar på basketligans finrum: ”Ska kännas som NBA i Kollahallen”

LÄS MER:Basketspelaren Sofie Lundberg berättar om sin ortorexi

LÄS MER:Så ska Pirates lyckas i basketettan

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS