Vårdelever får gräddfil till jobb innan studenten

Första året på gymnasiet och arbetsgivarna slåss redan om dem. Här är eleverna som blir värvade redan innan studenten.
– Det är psykiskt påfrestande i början, men när man vänjer sig är det väldigt roligt att jobba, säger eleven Amira Alsayed, 17.

ANNONS

Vården skriker efter medarbetare och det blir allt svårare att hitta kompetent personal. Kommunen som arbetsgivare har hittat ett sätt att motverka den negativa trenden och få kontakt med framtida medarbetare tidigt. En satsning där man vill få in elever i branschen redan under gymnasietiden.

Under torsdagen besökte kommunens vikarieplanerare Lisa Barkman och Kungsbackas HR-chef Johan Sandström Aranäsgymnasiet, för att informera eleverna och värva nya medarbetare.

– Vi är här för att säga att eleverna är oerhört viktiga för vår verksamhet och för samhället. Vi vill också prata med dem om vad de anser är viktigt på en framtida arbetsplats, säger Johan Sandström.

ANNONS

En fot in i arbetslivet

Det är elever på vård- och omsorgsprogrammet som får chansen att söka riktade sommarjobb, som kommunen kallar det. Det är alltså sommarjobb som är riktade till ungdomar som studerar vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och vill bredda sin kunskap och samla på sig erfarenhet.

– Riktat sommarjobb betyder att man går in som extrapersonal och jobbar tillsammans med en handledare eftersom man inte får göra alla arbetsuppgifter ensam när man är under 18 år. Man jobbar alltså inte som en del av den ordinarie arbetsstyrkan, säger Lisa Barkman som är vikarieplanerare på Kungsbacka kommun.

Att få en fot in i arbetslivet är nyttigt men det kan även innebära en viss påfrestning.

– Det har varit ett bra sätt att komma ut i arbetslivet men det är inte lika enkelt som många tror. Vissa tror att det bara är att dricka kaffe och prata med de boende med så är det verkligen inte, säger Izabelle Johansson, 17, som går andra året på Aranäsgymnasiet.

”Brist på personal”

Trots att ett riktat sommarjobb innebär att en elev ska gå bredvid och inte ha fullt eget ansvar kan det förekomma situationer när eleverna måste kunna ta egna initiativ. Det har Amira Alsayed, som går andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Aranäsgymnasiet, upplevt.

ANNONS

– Det var så mycket brist på personal ibland så då var jag löpare i hela huset. Då jobbade jag med både dementa- och somatiska vårdtagare på olika avdelningar vilket var väldigt psykiskt påfrestande ibland, säger hon.

Johan Sandström som är HR-chef på kommunen är medveten om att situationer som dessa kan uppstå.

– Vi vet att det kan uppstå situationer där de ordinarie medarbetare gör bedömningen att en person som är anställd genom ett riktat sommarjobb kan arbeta mer självständigt med en omsorgstagare en stund. Men i grunden kommer man in som extra, säger Johan Sandström.

– Den utmaning gällande brist på kompetens som vi har sett är framför oss och pratat om ganska länge är här nu. Det är väldigt svårt att hitta rätt kompetens, säger Johan Sandström.

Ett utbyte som gynnar

När man söker ett riktat riktat sommarjobb kan en elev få jobba som omsorgspersonal på vård- och omsorgsboenden men även inom individ- och familjeomsorg där det finns boenden med särskild service för barn och vuxna.

– Tanken är att nyttja kompetenserna samtidigt som eleverna får erfarenhet för framtiden. Förhoppningsvis kan vi erbjuda dem ett arbete när de fyller 18 och även efter studenten, säger vikarieplanerare Lisa Barkman.

– När vi får in en ansökan ser vi över vad vi kan erbjuda och tar hänsyn till tidigare erfarenheter, geografiskt läge och liknande. Vi jobbar för att hitta en lösning för alla sökande, de konkurrerar alltså inte ut varandra, säger Lisa Barkman.

ANNONS

”Väldigt upplyftande jobb”

Både Izabelle och Amira ser fram emot en sommar där de kommer lära sig mer och jobba med något de tycker är viktigt.

– Att jobba inom vård- och omsorg är väldigt roligt, speciellt på LSS-boende. Det är ett väldigt upplyftande jobb och gör att jag får en annan syn på livet, säger eleven Izabelle Johansson, 17.

LÄS MER:Gymnasieelever ska vikariera på förskolor

LÄS MER:Klart: Kungsbacka kommun inför språktester för ny personal

ANNONS