Vallokalen som går mot strömmen – här slipper man köer: ”Smidigt”

I hela landet rapporteras om långa köer i vallokalerna. Här är orten som går mot strömmen. I Gällinge kan man i stort sett glida rätt in för att lägga sin röst.
– Det var smidigt, säger Jonas Eriksson, som just lagt sin röst.

ANNONS
|

På grund av nya regler i samband med valet har köerna blivit längre. Rapporter finns om folk som svimmat i väntan på att få rösta.

Men i Gällinge i östra delarna av Kungsbacka kommun har det varit betydligt lugnare. När Kungsbacka-Posten var på besök, drygt en timme innan stängningsdags, var Inga-Lill Kihlberg från Centerpartiet ensam utanför Gällingeskolan.

Öppnade lite senare

– Det blev lite struligt i början eftersom alla valsedlar inte hade kommit. Därför öppnade vi några minuter efter åtta, säger Inga-Lill Kihlberg.

Hon säger att det var kö de första 45 minuterna och lite vid lunch. Annars var det mycket lugnt i vallokalen.

ANNONS

– Det var väldigt bra stämning i kön. I stort sett alla har varit glada under hela tiden de varit här.

Jonas Eriksson röstade vid 19-tiden:

– Man fick bra vägledning där inne, så det var smidigt. Det tog lite tid att hitta lapparna, men annars var det bara rätt in och rätt ut.

Fjärde valet

Inga-Lill Kihlberg bor bara ett stenkast från Gällingeskolan. Hon har varit på plats vid vallokalen två gånger under valdagen. Det är hennes fjärde val där hon delar ut valsedlar.

– Det är väldigt roligt att få träffa folk och snacka en stund. Det har varit en jämn ström med människor.

Inne i vallokalen arbetar Liselott Magnusson. Hon berättar att en av anledningarna till att det inte är så långa köer, kan bero på att 400 Gällingebor har förtidsröstat.

– Sen har vi haft en del folk här, en superrusch i morse. Vår röstlängd är faktiskt snart fylld. Jättemånga har röstat. Det är nog fler än förra valet och då låg vi på 82 procent, säger Liselott Magnusson.

Valsedlar kom sent

För henne är det också fjärde valet som valarbetare. Hon berättar om morgonens strul:

– Vi fick inte valsedlar från alla partier i tid. Vissa partier kom ett par minuter efter åtta och då kunde vi inte öppna. Jag fick be folk att vänta på utsidan, säger Liselott Magnusson.

ANNONS

LÄS MER:Här hittar du allt om valet i Kungsbacka!

LÄS MER:Energi, skola och kriminalitet viktiga frågor – men årets val var svårt för många

LÄS MER:Rekordmånga förtidsröstar i Kungsbacka

ANNONS