Energi, skola och kriminalitet viktiga frågor – men årets val var svårt för många

Skola, kriminalitet och energiförsörjningen är viktiga frågor för Kungsbackaborna när de går till valurnorna. Men det har inte varit lätt att välja.
– Jag har inte bestämt mig än, det gör jag nog inte förrän i valbåset, säger väljaren Christine Ekebergh.

ANNONS
|

Kristine Westberg sitter utanför vallokalen på Varlaskolan i Kungsbacka.

– Jag har inte röstat än. Jag har inte bestämt mig. Jag tycker att det har varit jättesvårt i år.

Varför?

– Jag tycker politikerna ger olika besked och det är svårt att tolka de egentligen vill. Dessutom är partiledarna folkligare och trevligare vilket nästan gör det svårt att välja. De låter bra allihop när de pratar om sin politik.

Väljaren och vännen Suzanne Westberg dyker upp. Hon har just röstat och tyckte inte att det var svårt att bestämma sig för var hon skulle lägga sin röst.

– Nej, jag bestämde mig i god tid.

ANNONS

Vilken fråga har varit viktigast för dig?

– Flera faktiskt, men pensionsfrågan är viktig och kriminaliteten, säger hon och får medhåll av Kristin.

Familjen Jansson Olofsson kommer ut ur vallokalen. Alla har de röstat och döttrarna Amanda och Alice har gått till valurnan för första gången.

– Jag tycker det har varit svårt att bestämma mig, säger Amanda.

– Ja, det är många olika besked. Men vi hade bestämt oss innan, säger Alice.

– Det hade vi allihop, inflikar mamma Carola, som liksom pappa Glenn och döttrarna tycker att elen och kriminaliteten har varit frågor som engagerat dem mest.

För väljaren Ingela Olsen Dahlstedt var det inte heller enkelt att bestämma sig, berättar hon när hon är på väg från vallokalen. Välfärden är den fråga som hon värderar högst.

Välfärden viktigast

– Kommer man till rätta med välfärden, att alla har det bra och känner sig trygga då tror jag att vi löser det som fungerar mindre bra i samhället. Fungerar inte välfärden då fungerar ingenting annat heller.

Utanför vallokalen på Varlaskolan står Rose-Marie Lindqvist med hunden Tess. Hon väntar på sin man som är inne och röstar. Hon hör till gruppen som inte tycker att det har varit svårt att välja i år.

ANNONS

– Nej, det tycker jag inte. Det har visserligen varit tjafsigt, men det har inte påverkat hur jag har röstat. Jag bestämde mig för längesen.

Har du röstat samma i alla tre valen?

– Nej, inte i kommunalvalet.

Vilken fråga har varit viktig för dig?

– Många egentligen, men energifrågan tycker jag är jätteviktig just nu.

Utanför vallokalen i Kapareskolan i Onsala står Christine Ekebergh beredd med röstkortet i handen.

– Men jag har inte bestämt mig. Det gör jag nog inte förrän i röstbåset. Jag tycker att det har varit svårt att bestämma mig i år. Jag tycker att politikerna har varit ganska otydliga. Miljö och jämställdhet är frågor jag bryr mig om.

Fredrik Johansson i Onsala tycker att det är ett svårt val av andra skäl.

– Egentligen finns det inget parti som representerar det jag tycker är viktigt, som frågor som rör globalismen och åtgärder för att motverka korruption. Egentligen tycker jag inte att det är så viktigt att rösta, inte för min del i alla fall.

LÄS MER:Följ valdramat i Kungsbacka – minut för minut

LÄS MER:Rekordmånga förtidsröstar i Kungsbacka

LÄS MER:KD:s toppnamn på fest med Hells Angels: ”Tar inte avstånd”

ANNONS