Kungsbacka-Postens chefredaktör: Det finns nog en och annan som kommer bli överraskad av resultatet
Kungsbacka-Postens chefredaktör: Det finns nog en och annan som kommer bli överraskad av resultatet Bild: Filip Landqvist

Valkompass 2022: Testa vilket parti som passar dig inför valet

Valet i september närmar sig med stormsteg. Därför har Kungsbacka-Posten i samarbete med SVT tagit fram en lokal valkompass med frågor om lokala-, regionala- och rikspartier.

ANNONS
|

Med hjälp av Kungsbacka-Postens valkompass kan du nu hålla dig uppdaterad inför valet och vad de olika lokala partierna står för.

– Även om man känner sig säker på vilket parti man vill lägga sin röst på i september kan det vara intressant att testa valkompassen. Det finns nog en och annan som kommer bli överraskad av resultatet, säger Per Anger, chefredaktör på Kungsbacka-Posten.

Redan under maj månad gav tidningen läsarna en chans att fördjupa sig i de lokala frågorna och vad de önskade att Kungsbacka-Posten skulle fokusera på under valbevakningen.

Enligt de som svarat på den tidigare valenkäten var frågan om trygghet på gator och torg som fått absolut mest röster. Även vårdfrågorna hamnade i topp.

ANNONS

Svar från tusentals lokala partiorganisationer

Tidningens lokala valkompass är lanserad i samarbete med SVT för att hjälpa dig som läsare att orientera dig politiskt. Valkompassen hjälper dig att förstå hur kommunfullmäktige och regionen ställer sig i frågor som berör din närhet.

– En lokaltidnings och journalistikens viktigaste uppgift och grundfundament är att vara demokratins största pelare och att sätta in saker i ett sammanhang och göra världen begriplig. Lokaltidningarna är extra viktiga här eftersom vi granskar den lokala makten, säger Magnus Ringman redaktionell utvecklingschef för Stampen lokala medier.

Du kan även testa vilket parti du sympatiserar med på riksnivå.

Valkompassen grundar sig på ett stort samarbete där journalister på flera av landets lokaltidningar har kommit med förslag och synpunkter. SVT Nyheters researchteam har bland annat ställt frågor till 4 440 riksdagskandidater och 2 275 lokala partiorganisationer i landets alla kommuner.

– Journalisternas uppdrag är att begripligt förklara för läsarna utan att ta ställning och att även granska makthavarna i deras löpande verksamhet, säger Magnus Ringman.

Anonym valkompass

Valkompassen är tänkt som ett bra hjälpmedel för läsaren, för att orientera sig i vad partierna står för så man enklare kan bilda sig en egen uppfattning. Resultatet av valkompassen kan ses som en pusselbit för att sedan i valet rösta på det parti som stämmer överens med ens egna värderingar.

ANNONS

Att genomföra valkompassen tar cirka 15 minuter. Du kan välja att göra den på riksnivå, lokal nivå eller både och. Valkompassen är helt anonym.

LÄS MER:Här är läsarnas viktigaste valfrågor i Kungsbacka

ANNONS