Maneka Helleberg berättar om planerna på en självförsörjande ekoby. Arkivfoto
Maneka Helleberg berättar om planerna på en självförsörjande ekoby. Arkivfoto

Vaccinmotståndare planerar eget samhälle: ”Vi är inget hippiegäng”

Hon blev rikskänd genom coronademonstrationerna mot covidvaccinet. Nu berättar Maneka Helleberg för Kungsbacka-Posten om sina planer på att bygga en ekoby i Kungsbacka.
– Vi är inget hippiegäng som ska flytta ut i skogen, säger hon.

ANNONS
|

Maneka Helleberg från Kullavik arbetar som lärare. Hon blev känd genom coronademonstrationerna i Stockholm som samlade hundratals människor och som fördömdes av de allra flesta.

I 15 år har Maneka Helleberg studerat självförsörjning och ekologiskt odlande.

– Mitt mål har hela tiden varit att skapa ett samhälle där vi har en skola, en hälsoklinik och så vidare. Där vi kan visa människor hur det fungerar. Då blir det mer verkligt och förståeligt. Jag vill inte dela upp det i ett vanligt samhälle och vårt samhälle. Vi vill göra något bra, säger Maneka Helleberg.

LÄS MER:Nu startar massvaccineringen i Tingbergshallen– så här går det till

Blir det inte ett parallellt samhälle?

ANNONS

– Det beror på vad du menar med det. Men det är klart att om vi bygger ett självförsörjande samhälle, så vill vi så klart vara självförsörjande. Det är allmänt känt att detta är något bra att göra. Men om du menar att självförsörjande är ett eget samhälle, så visst, det kan man säga. Men det innebär inte att vi inte ska ha med någon annan att göra.

Hon och hennes grupp hade planer på att köpa en gård i Förlanda-trakten, strax öster om Fjärås. Men när markägaren fick höra talas om planerna tycks han ha slagit bakut.

LÄS MER:70-plussare nöjda med Astra-beskedet – "Ingen vill ha vaccin med lågt skydd"

– Vi var precis i begrepp att köpa marken, det finansiella var klart. Men jag har blivit smutskastad, rena lögner, säger Maneka Helleberg.

Hon menar att liknande ekobyar finns i hela världen, men att hon och de andra vill ”ta det ett steg till”.

Vad innebär det?

– Att vi använder avancerad vattenreningsteknik, byggteknik som vi tagit fram och att vi använder tekniker som forskats fram av experter som vi arbetat med. Vi är inget hippiegäng som ska bryta oss loss från samhället. Det är avancerade människor. Vi vill ha rent vatten och ren luft.

Får man inte det i det vanliga samhället?

ANNONS

– Vi ingår i det ordinarie samhället.

Varför behövs ett sådant här samhälle som ni vill skapa?

– Det finns många problem i dagens samhälle. Jag själv har haft kronisk borrelia och fick ingen hjälp av sjukvården. I länder som Tyskland, Japan och Kina har man fantastisk läkarvård, säger Maneka Helleberg.

Vem får flytta in hos er?

– De som vill vara med och skapa den här visionen.

LÄS MER:Ladda ner Kungsbacka-Postens nyhetsapp

Hur många är ni i dagsläget?

– Hundratals är intresserade. Men vi kan inte ta med oss alla. Vi kommer inte att bygga något enormt. Några hus, förhoppningsvis en skola och en klinik.

Vad innebär det att man kopplar samman coronademonstrationen med ekobyn?

– Problemet är när reportrar försöker smutskasta mig. Jag står hundraprocentigt för att jag är emot vaccinet och jag har inget emot att bli kopplad till något. Jag står för sunt förnuft. Det som sker är brottsligt, säger Maneka Helleberg.

Myndigheterna anser demonstrationerna är brottsliga. Hur ser du på det?

– Inte om man ser på grundlagen. Den är inte till för att användas bara när det passar sig.

Om det inte blir Förlanda, har ni en plan B?

– Det vet jag inte. Det här var ett alternativt. Men inget är skrivet i sten, säger Maneka Helleberg.

ANNONS
ANNONS