Utgrävningen av Hunehals kan bli den sista: ”Svårt få fram mer pengar”

I dagarna arbetar ett 60-tal frivilliga med att gräva ut de medeltida hemligheterna under borgen på Hanhals Holme. Redan har det man misstänker är borgområdets gamla vapensmedja kommit i dagen och förhoppningen är att också gå på djupet i borgens gamla fängelsehåla.
– Vi kör på för fullt i två veckor till, säger eldsjälen Rose-Marie Eriksson.

ANNONS
|

Nu har utgrävningarna pågått en vecka, utförda av volontärer med stort intresse för forntida historia. En av dem är Eva Björklund från Onsala, som kallar sig ”entusiastisk amatör”. När Kungsbacka-Posten besöker platsen har hon precis hittat en pilspets, sannolikt från en armborstpil, ett av medeltidens mäktigaste vapen.

– Det är klart att hjärtat slog några extraslag när jag förstod att det inte var en gammal spik utan att det handlade om ett föremål med helt annan form och att det kan vara en armborstpil, säger hon till Kungsbacka-Posten.

Entusiaster reser långt

Eva är bara en av alla frivilliga som arbetar på knä nere i groparna på området. Flera har tagit semester för att vara med och gräva och några av dem har rest långt.

ANNONS

LÄS MER:Här lämnas ett stycke Kungsbackahistoria över från fotografen Anita

Christer Helldén har åkt från Landvetter för att vara med i utgrävningen. I samma grop ligger Kickan Porse och borstar fram en gammal stengrund. Hon bor i Uppsala men har åkt söderut för att vara med på grävarveckorna.

– Jag kommer från början från Lindome, men har anknytning till Kungsbacka och är här på somrarna och jag har följt arbetet med Hunehals Borg sedan det började grävas härute, säger hon.

Smedja från 1300-talet

Pilspetsen hittades i anslutning till det som kan vara borgens gamla smedja, platsen där metall bearbetades av 1300-talets smeder. Schaktet togs upp med stor precision bland annat efter tidigare års undersökningar med metalldetektor. I samma grop finns lämningar av kol, järn och tegel, och en metallklump som kan innehålla en medeltida kniv, fynd som stärker teorin att smedjan legat just där.

– De här schakten ligger i det vi kallar förborgen, där det antagligen bodde människor i anslutning till själva borgområdet. Det är också ett område som inte odlats senare i historien, helt enkelt för att det ligger för mycket stenar och andra lämningar i marken, berättar Rose-Marie Eriksson, ordförande i föreningen Hunehals, som vårdar fornminnet och som letat fram finansiering för alla moderna utgrävningar.

LÄS MER:Bli arkeolog för en dag – frivilliga sökes till utgrävningar av medeltidsborg

– Men detta kan vara den sista utgrävningen vi gör, det är helt enkelt svårt att få loss mer pengar till det här. Så här långt har vi öppnat fyra schakt, men vi fortsätter och kör på för fullt i två veckor till. Vi ska öppna så många schakt vi bara hinner, säger hon.

ANNONS

Djupa grävningar

Under den tiden finns en förhoppning att kunna gå ner i det som antas vara borganläggningens gamla brunn, eller till och med fängelsehåla.

– Vi vet från från bilder av de äldsta grävningarna att där finns knuttimrat virke i väggarna. Problemet är att det kan bli ett djupt schakt och det bedöms som farligt av arbetsmiljöskäl, säger Rose-Marie Eriksson.

Hunehals Borg var under skiftet mellan 1200- och 1300-tal ett maktcentrum för den danske adelsmannen Greve Jakob, fredlös och på flykt från hemlandet sedan han misstänkts för kungamord. Borgen revs och föll i glömska i mitten av 1300-talet, men än i dag kan man ana anläggningen vallar och befästningar i naturen på udden vid Hanhals Holme.

Vill lyfta fram platsen

Utgrävningarna är de tredje i modern tid och de fjärde om man räknar den större utgrävning som gjordes under 30-talet. Problemet med den är att mycket lite skrevs ner om den tidens arkeologiska arbete, som ofta gjordes ideellt, inte sällan av förmögna privatpersoner.

LÄS MER:Hennes ring kom till rätta – efter mer än tre år på havets botten

De nutida fynden numreras och mäts in med gps för att senare läggas in på en digital karta. Så småningom skrivs också en arkeologisk rapport och fynden från Hunehals Borg visas upp för allmänheten genom en större utställning på Varbergs museum.

ANNONS

– Men det vi helst av allt vill få kommunen att vara med och lyfta fram den här platsen på ett helt annat sätt. Det här handlar om Kungsbackas tidigaste historia, en fullkomligt unik plats från tiden då Halland fortfarande var danskt, säger Rose-Marie Eriksson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS