Här lämnas ett stycke Kungsbackahistoria över från fotografen Anita

Frilansfotografen Anita Andersson från Kungsbacka skulle flyttpacka. Då hittade hon ett par förstoringar av fotografier på raggare som hon plåtat på stan. På en av bilderna sitter Lennart Johansson, då 19 år, med sina kompisar på torget. Kungsbacka-Posten var med när han fick ta emot bilderna – 43 år efter att de togs.
– Så roligt att nu få kunna hänga upp dessa på väggen i garaget där bilarna står kvar, säger Lennart Johansson.

ANNONS
|

LÄS MER:Brandmannen firades ner mot lågorna: ”Det var ogreppbart”

Anita Andersson, 75, har arbetat som frilansfotograf i många år. Hennes huvudsakliga sysselsättning var grupphandledare åt personer med någon typ av funktionsnedsättning, men på fritiden fotograferade hon både människor och miljöer.

Under 1970-talet var hon aktiv i lokala fotoklubben i Kungsbacka och en solig höstdag den 7 oktober 1978 var fotoklubben ute på stan i Kungsbacka och plåtade olika miljöer. På torget satt ett gäng grabbar i sena tonåren och pratade och meckade med bilar. Anita var inte sen fram med kameran och fotade grabbarna och deras bilar.

I en flyttlåda fanns bilderna av de unga raggarna

När hon håller på att packa flyttlådor för en nystart i Bohuslän, hittar hon ett par förstoringar av människorna som var på torget i Kungsbacka.

ANNONS

Anita förklarar att hon tyckte det var roligt att fotografera människor och hängde således ofta nere på stan för att fånga de där ögonblicken.

– Nuförtiden är det mycket mer närbilder och detaljer på omgivningar men då var vi väldigt aktiva att kopiera och framkalla svartvitt på människor. Det var väl det som också var min styrka, att fotografera i svartvitt, säger Anita Andersson.

LÄS MER:David Bagare satsar ytterligare på Kungsbacka – nytt bageri

Anita Andersson har lagt ut fotografierna i en lokal Facebookgrupp för att kunna få hjälp med att identifiera killarna på bilderna. Hon ville personligen överlämna förstoringarna. Lennart Johansson kände genast igen både sig själv och sina kamrater på fotografierna.

På en av förstoringarna sitter Lennart Johansson med sina kompisar på en motorhuv. Då, 1978, var Lennart Johansson 19 år gammal. Han största intresse var bilar och motorer. Han hängde ofta nere på torget och meckade eller cruisade runt.

– På den tiden fanns det inte så mycket att göra. Man åkte till torget och parkerade och väntade på att andra skulle komma dit, säger han.

Bilintresset gav näring till livslång vänskap

Han blev glatt överraskad och tog kontakt med Anita. De bestämde träff och Anita kunde, 43 år efter att fotot tagits, lämna över bilderna.

– Så roligt att få se de här bilderna. Vi hänger faktiskt ihop fortfarande och ses ofta med våra bilar. En av grabbarna, ”Mådde”, och jag har ett gemensamt garage där vi förvarar våra amerikanska bilar. Jag ska ge de här bilderna till Mådde, säger Lennart.

ANNONS

”Mådde”, eller Stefan Holmberg som han egentligen heter, är en inbiten bilfantast. Enligt Lennart är det tack vare bilintresset som de fortfarande är vänner.

LÄS MER:Nytt kafé till teatern och skolan – olika teman varje gång

Anita Andersson berättar att ett stycke av Kungsbackas historia också följer med förstoringarna. På en av bilderna är grabbarna nämligen fotograferade bakifrån och i bakgrunden syns det populära konditoriet ”Kristianssons Kafé” som brann ner i början på 2000-talet.

– Det var ju ett gammalt klassiskt kafé som fungerade som mötesplats för många personer så på så sätt är det här ju lite utav en historisk bild, säger Anita Andersson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS