Udda gåvan till kommunen: 2 000 Mankell-deckare

Henning Mankell gillade Särö och Kungsbacka. Efter den kända författarens död har Kungsbacka kommun fått en lite annorlunda gåva – 2 000 av hans böcker på olika språk.
– Dessa ska vi vårda, säger Lena Engberg, bibliotekschef.

ANNONS
|

Författaren Henning Mankell dog 67 år gammal 2015 i Särö. Mankell älskade sitt sommarparadis och även Kungsbacka. När han dog skänkte hans familj 2 000 av hans böcker till biblioteket Fyren.

Böckerna, som finns på en rad olika språk, har stått i ett magasin i kulturhusets källare. Först nu har kommunen fått ett gåvobrev som de undertecknat.

Många olika tankar

– Nu är vi äntligen fria att göra vad vi vill med dem. Det finns många olika tankar kring böckerna. Möjligheterna är många och vi ska se till att vårda gåvan, säger Lena Engberg.

I och med att deckarna finns på en rad olika språk, så möjliggör det att fler kan upptäcka Kurt Wallander och de andra berättelserna som Mankell skapade.

ANNONS

– Först och främst får vi se vilka språk det handlar om. Det är jag väldigt nyfiken på. Vi har många invånare i Kungsbacka och flera pratar andra språk än svenska. Dessutom är det många som studerar tyska, spanska och andra språk, säger Lena Engberg.

Hon berättar även:

– Det finns även en del udda språk som färöiska exempelvis.

Böcker är inplastade

Vissa av böckerna är fortfarande inplastade. Dessa ska nu öppnas av bibliotekspersonalen.

– Jag vet inte om han brukade vara så mycket på vårt bibliotek, men jag vet att han gillade Särö.

Vad tänkte ni när ni fick gåvan?

– Jag var inte anställd då. Men jag vet att personalen tänkte ”Wow, vilken fantastisk möjlighet”. Nu ska vi göra det bästa av den här gåvan.

Ska de ut i biblioteken?

– Ja, det är tanken. De ska vi definitivt göra.

Läser du själv Henning Mankell?

– Absolut! Jag tycker han skrev väldigt bra, men det var ett tag sedan nu. Jag ska nog börja läsa lite Mankell igen nu, säger Lena Engberg.

LÄS MER:Berättelser om gamla Kungsbacka drog fullt hus

LÄS MER:Efter kritiken – nu blir det metalspelning på biblioteket

LÄS MER:Hemma hos familjen Good på Stallbacken: ”Unikt och tacksamt”

ANNONS