Trio från Vallda representerar Sverige i forskar-EM

Linus Karlsson, Viktor Brink och William McGillivray. Det är namnen på medlemmarna i Sveriges landslag i EM för unga forskare, som inleddes på fredagen. Alla tre kommer från Vallda.
– Det är lite press att ha hela landet i ryggen. Men mest är det kul, säger Viktor Brink.

ANNONS

Allt började med ett gymnasiearbete, som sedan ledde till distriktstävlingar, SM och till slut hela vägen till EM.

Användbar kunskap från pappersflyg

Ämnet valdes utifrån att de ville göra något som var enkelt att jobba med hemma, samtidigt som det innehöll mycket praktiskt arbete. Forskningen bestod i att undersöka hur man får ett pappersflygplan att glidflyga så långt som möjligt. Det kan låta som en kul hobby, men faktum är att studierna av pappersflygplanen går att applicera på riktiga flygplan.

– Vi är intresserade av aerodynamik och den här kunskapen kan man använda till att effektivisera flygindustrin, säger Linus Karlsson.

– Framför allt är vi intresserade av elflyg. Där ser vi stor utvecklingspotential, säger Viktor Brink.

ANNONS

LÄS MER:Klubben vill att flyget ska bli en vanligare familjeaktivitet

Förvånade över framgången

Men att just deras forskning skulle få så stor uppmärksamhet hade de inte räknat med.

– Vi tänkte att det fanns andra i tävlingen som gjorde svårare saker och som var mer användbara, säger William McGillivray.

Men jurymedlemmarna, till stor del bestående av erfarna universitetsforskare, var uppenbarligen imponerade av gänget från Vallda.

Den största utmaningen, enligt dem själva, har varit att hålla tidsplanen. Att finslipa resultatet till perfektion, och samtidigt hinna med att skriva forskningsrapporter.

70 000 kronor i prispotten

På fredagen inleddes EM, som hålls digitalt med bas i Spanien. I prispotten ligger både resor och pengar, där den högsta vinsten är 70 000 kronor. Efter att flera gånger förvånats över framgångarna har William, Linus och Viktor nu börjat tro på sina chanser till seger.

– Man ska ju vara ödmjuk, och vi har inte fått koll på de andra tävlande än. Men med tanke på hur vi har överträffat våra egna förväntningar innan så är det inte omöjligt att vi vinner, säger William McGillivray.

LÄS MER:Karolina Palmér satsar internationellt med sin konst

Kan finnas en framtid i flygbranschen

I våras tog de studenten. Sedan dess har William och Linus börjat studera på Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg, medan Viktor arbetar. Men intresset för flygindustrin lever, och de tror att det kanske är inom den branschen som de hamnar i slutändan.

ANNONS

– Det är kul att kunna effektivisera maskiner och se dem förbättras. Just elflyg och elbilar är dessutom ett stort utvecklingsområde, säger William McGillivray.

LÄS MER:Sophia Stolpe från Åsa – om passionen för loppis

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS