Sophia Stolpe från Åsa – om passionen för loppis

Loppis och second-hand är något som verkligt blommat upp de senaste åren. Det finns alltifrån etablerade second-hand kedjor till människor som mer eller mindre håller loppis i sitt garage.
– Hittar jag ett riktigt fynd kan jag bli helt pirrig i magen, säger loppisfantasten Sophia Stolpe från Åsa.

ANNONS
|

I ett rött radhus i Björkris bor Sophia Stolpe, 34, med sin man och två döttrar, Lilly 6 år och Ester 4 år. Radhuset i sig är relativt nybyggt men inredningen är desto äldre. Nästan allt i hemmet är hittat på loppis eller i diverse second hand butiker.

– Att få komma in i en butik och se en möbel, prydnadssak eller en textilie som bara får det att pirra till i magen och sen se att det kostar 20-50 kronor, då blir jag så glad, säger Sophia Stolpe.

LÄS MER:Second hand i finrummet – Stadsmissionen tar plats på Kungsmässan

Intresset började tidigt: ”Det är mammas fel”

Att handla second hand eller på loppis innebär att köpa något som en annan person inte vill ha längre. Det kan vara alltifrån kläder, skor, möbler och leksaker. Saker som en gång blivit älskade men som av olika anledningar inte blir använda längre. För Sophia Stolpe har det alltid varit naturligt att handla second hand.

ANNONS

– Det är helt och hållet min mammas fel eller förtjänst, beroende på hur man ser det, att jag fastnade för loppis. Jag var nog inte mer än 8-9 år gammal när jag fick följa med henne på en loppis. Jag hade börjat läsa och älskade Kitty-böckerna. De var dyra att köpa nya men här låg de i en stor korg och kostade 2 kronor styck!

Det var där på Gruvan i Kungsbacka som Sophia Stolpes intresse väcktes till liv. Efter det blev det flera turer till olika loppisar och slagauktioner. När det var dags att flytta hemifrån var det på loppis Sophia hittade det mesta till bohaget.

– Jag har blivit en sån nörd nu och vill lära mig allt om konstverk eller tennstämplar för jag älskar tenn. Så jag har lite olika grejer som jag nördar ner mig lite i.

Parallellt med ett volontärarbete på Röda Korset inne i Kungsbacka där hon skyltar om i fönstren så pluggar även Sophia konstvetenskap och driver ett instagramkonto där hon uppdaterar om sina fynd och ger tips och råd.

– Jag har ett heltidsjobb men när jag blev permitterad därifrån på grund av coronapandemin så såg jag min chans att bredda mig lite i min hobby och läsa ett kandidatprogram.

ANNONS

Med på Sophias turer till loppisar är också döttrarna, ibland båda två men oftast den äldsta, Lily, 6 år. När Kungsbacka-Posten är på besök är Lily lite blyg och vill helst gömma sig bakom mamma. Men när hon får frågan om vad hennes favoritfynd hon hittat på loppis pekar hon på ett dockhus som står inne på hennes rum.

Skitigt och brötigt är framgångsreceptet

Hur en perfekt loppis eller second-hand butik ska se ut har Sophia inget rakt svar på. Hon menar att det är så olika vad man vill ha. Vissa loppisar är väldigt ordningsamma, det är kläder i storleksordning och frontade porslinsfigurer på hyllorna och de tilltalar många människor inklusive Stolpe.

– Men de bästa loppisarna är de när jag hittar en loppisskylt längs med gatan och det är en liten röd lada där de ställt upp dörren och bestämt sig för att det ska vara loppis idag.

– När man kommer in dit är det smutsigt, dammigt och brötigt, men man vet att här kan det ligga livets fynd!

LÄS MER:Nya Röda Korset-butiken blir kvar på Storgatan

Svep med blicken och skit i säsong

Stolpe berättar att hon mött människor som oftast kan tycka att det är svårt att orientera sig i en loppisbutik. Det är mycket saker och olika mycket sorterat. Hon ger rådet att stanna upp och blicka ut över lokalen.

ANNONS

– Jag brukar stå en liten stund och svepa ögat där jag befinner mig. Jag kör svepningar och går runt länge och tittar. Jag går nog runt och på riktigt tittar på alla pryttlar som jag vet att jag är intresserad av just nu.

Vad kan du ge för råd till de som är nya på det här med att gå på loppis?

– Att gå på sin egen magkänsla. Strunta i vad någon annan säger, köp den där keramikvasen om du tycker den är fin. För det är ju det som skapar ett hem. Att man ser att ”det här är Sophias personliga smak”.

– Jag tror många blir väldigt stressade över att det ska bli rätt och man köper ofta efter säsong och trender. Jag skulle säga att man ska tänka utanför säsong! På våren har många städat ur sina sommarstugor och då hittar man alltid massa pittoreska sommarpryttlar.

För Sophia är det viktigt att tänka i ett kretslopp. Det vill säga att saker som inte används rensas ut så någon annan får användning för dem. Hon har ingen skriven regel för om en sak köps så ska två ut. Men hon säljer av eller skänker vidare med jämna mellanrum sånt hon märker att hon inte använder längre.

ANNONS

– Det försöker jag alltid implementera till tjejerna. Så inför jul så gör vi en rensning där 10 stycken leksaker som de inte leker med längre ska ryka. Sen samlar vi det i en kasse och lämnar in på Erikshjälpen. Man får ändå ett sunt tänk kring återbruk och det är ändå det jag försöker lära tjejerna.

Vända trenden mot att värdera var saker är köpta

Hon förklarar att hon och hennes man inte lägger någon värdering i att barnens kläder är köpta på loppis eller att Barbie-dockorna kostade 10 kronor styck.

– För oss är ju de här sakerna nya. Det spelar ingen roll om de är klänningar för 20 kronor, efter en tvätt kan det likna en klänning för 349 kronor på en modebutik. Jag tror det är viktigt att vända trenden i att värdera var saker är köpta.

Sophia lägger dock en brasklapp för att man kan behöva hålla lite koll på leksaker och vissa textilier från till exempel 1960- och 70 talet, då de kan innehålla kemikalier eller andra saker som kan vara skadligt för barnen.

– Det finns ingen anledning att hålla på och köpa en massa nytt när det finns så mycket second hand. Det är en självklarhet att vi måste tänka på det här köpbeteendet där man handlar som om det inte fanns någon morgondag. Vi måste alla tänka till och ha det där miljötänket om att återanvända de saker som någon annan inte vill ha men som blir perfekt för dig.

ANNONS

LÄS MER:Följ med till Tjolöholm på bakluckeloppis - fynda scenkläder och antikt

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS