Liberalernas Tommy Rydfeldt kommer inte kandidera till regionen nästa år. Det skriver han på sin Facebooksida. ”Det är dags att lämna över till andra”
Liberalernas Tommy Rydfeldt kommer inte kandidera till regionen nästa år. Det skriver han på sin Facebooksida. ”Det är dags att lämna över till andra” Bild: Tobias Sandblom

Tommy Rydfeldt (L) lämnar regionstyret: ”Tar ett steg tillbaka”

Kungsbackas mest profilerade sjukvårdspolitiker, Tommy Rydfeldt (L), ställer inte upp för omval till regionfullmäktige. Det skriver han idag på sin Facebooksida.
– Det är dags att lämna över till andra, men jag lämnar inte politiken, säger han.

ANNONS

Liberalernas Tommy Rydfeldt har suttit i regionledningen sedan mitten av 00-talen. Han har bland annat varit ordförande för närsjukvårdsnämnden, med ansvar för Hallands alla vårdcentraler och han har haft tunga uppdrag i regionstyrelsen. Han sitter också som gruppledare för Liberalerna i regionfullmäktige och han är förste vice ordförande i mäktiga hälso- och sjukvårdsutskottet.

LÄS MER:Här lämnas 1 746 namnunderskrifter över ”Kampviljan är stor”

Men nu tänker han tagga ner. På sin Facebooksida skriver Rydfeldt på måndagen att han inte kommer kandidera till regionen i nästa års valrörelse.

– Det känns bra, detta är något jag funderat på länge. Jag fyller 64 innan mandatperioden är över, så det är ingen konstig ålder för ett sådant här beslut, säger han till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

Bra tid lämna över

Tommy Rydfeldt har varit politiskt engagerad sedan 1979 och han var under en period Sveriges yngsta kommunalråd, för dåvarande Folkpartiet i Kungsbacka. Rydfeldt skrev också den första motionen om pendeltåg till Kungsbacka och var drivande i arbetet med att sätta det på banan. Som regionpolitiker har han varit djupt engagerad i kollektivtrafiken och slagits hårt för att få pendelstopp i Åsa. Engagemanget har gjort honom välkänd på gator och torg på ett sätt som annars är ovanligt för regionpolitiker.

Lämnar inte politiken

Men något vemod finns inte i beslutet, försäkrar Rydfeldt.

– Jag har varit med länge, och nu är en bra tid. Det är dags att lämna över till någon annan.

LÄS MER:Nästa hinder mot en tågstation i Frillesås avklarat: ”Går om man bara vill”

Rydfeldt är dock tydlig med att han inte lämnar politiken.

– Nej, jag lämnar inte, men jag tar ett steg tillbaka. Jag behöver inte stå i fronten längre, men jag ska göra allt jag kan för att stötta och för att partiet ska göra ett kanonval nästa år.

Ställer alltid upp

Och om partiet vill kan han tänka sig att ta nya uppdrag, antingen i regionen eller på hemmaplan i Kungsbacka.

LÄS MER:Glädjebeskedet: Tåg även på helgerna – går att åka Åsa-Köpenhamn

– Om det är något roligt och partiet tycker att jag kan vara en tillgång, så ställer jag upp. Skillnaden blir i så fall att jag inte behöver stå i fronten som gruppledare. Och självklart kan jag tänka mig att vara mentor och slussa in några av våra yngre duktiga kandidater, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Region Halland gör rekordöverskott: ”Vi står inför stora investeringar”

Du har haft en lång politisk karriär. Vad är du mest nöjd med under alla dessa år?

– Det är svårt att runda pendeltågen, de har varit så avgörande för Kungsbackas utveckling. Förr eller senare hade de säkert kommit ändå, men vi var tidigt ute och det har haft en stor inverkan på kommunen.

Och tvärtom, något du fortfarande är missnöjd med?

– Inga stora saker, vi har ju aldrig suttit i opposition, så jag har alltid kunnat påverka som politiker. Men jag är en otålig person, så det skulle i så fall vara att det ofta går väldigt långsamt att genomföra förändringar i region och kommun. Och att vi fortfarande inte kommit dit att alla har en egen läkare, där är vi inte ännu. Det kan jag vara missnöjd med.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS