Svenska flaggans dag lockade runt 800 till torget: ”Bra siffra”

Scenen är på plats för flera dagars firande. Första festen blev nationaldagen. Då kom 800 åskådare och fick bland annat se 145 Kungsbackabor få svenskt medborgarskap.

ANNONS
|

Fiolmusiken bröt tystnaden när bland andra Vallda folkdanslag och Kulturskolan spelade och dansade sig fram på torget.

Runt 800 besökare kom för att fira nationaldagen på Kungsbacka torg.

En manifestation

– Det är en bra siffra. En sån här dag är en manifestation för att vi finns. Kungsbacka är en del av världen, säger Harald Tjelle.

Han var projektledare för nationaldagen och anställd av kommunen. Tjelle kom till Sverige från Norge för 35 år sedan. Han fick själv ta emot en svensk flagga, som symboliserar ett svenskt medborgarskap.

– För två år sedan tillät Norge dubbla medborgarskap. Jag har blivit mer och mer svensk och jag har aldrig behövt sluta att vara norrman. Jag är väl inte 50-50 utan snarare 100-100, säger Harald Tjelle med ett skratt.

ANNONS

Var du svensk eller norrman under söndagens landskamp i Uefa Nations League?

– Jag visste i alla fall att vi skulle vinna. Faktum är att jag skrev 2-1 till Norge på min Facebooksida innan matchen började.

Läkare var årets talare

Kommunfullmäktiges ordförande Anders Ekström (M) läste upp namnen på samtliga nya medborgare till synes utan att snava särskilt över uttalen.

– Jag har läst igenom dem innan, men det är svårt. Det var väldigt roligt att få göra detta. Vi har ju inte kunnat ha den här traditionen under pandemin, säger Anders Ekström.

Årets talare var Vladimir Lesnukhin, som har hjälpt till som tolk under Ukrainakrisen. Han arbetar till vardags som läkare och har sitt ursprung i Sovjet och i Ukraina.

Detta var första festen av flera på Kungsbacka torg. Bland annat kommer det att bli skolavslutning framöver.

LÄS MER:Tramsigt kultgäng tillbaka i Kungsbacka: ”Nervöst”

LÄS MER:Politikerna i Kungsbacka som tjänar mest: ”Det är mycket pengar”

LÄS MER:Svitlana flydde från kriget i Ukraina – har nu fått jobb som mekaniker i Mölndal

LÄS OCKSÅ:

ANNONS