Tramsigt kultgäng tillbaka i Kungsbacka: ”Nervöst”

De har inte stått på scen tillsammans sedan 2014. Nu gör humorgruppen från Kungsbacka comeback och kör en efterlängtad show på torget i sommar.
– Det ska bli väldigt kul att köra utomhus och återuppliva alla gamla figurer, säger Jonatan Ramel från Tramsgänget.

ANNONS

Kulturfestivalen i Kungsbacka kan nu presentera en akt där humorn lär släppas loss rejält. Den 18 juni gör humorgruppen Tramsgänget comeback för en show mitt i stan.

– Vi började som ett kompisgäng på Hålabäcksskolan 2002. Det blev snabbt ganska stort, i alla fall i Kungsbacka, och snart gjorde vi teaterföreställningar. Bland annat var vi med och invigde Kungsbacka teater med showen Efter plugget. Det flög, kan man säga. Det blev fullt ös och kom alldeles för mycket folk, berättar Jonatan Ramel som tillsammans med Markus Grimberg och Martin Frejblom utgör Tramsgänget.

Gänget körde på och höll i gång med teateruppsättningar, radio och tv-program i drygt tio år.

– Sen tänkte vi att vi tar en paus, och den pausen fortsatte. Nu bor vi på olika ställen och ses inte lika ofta längre. Sista showen vi gjorde var 2014, och vi har inte stått på scen ihop sedan dess, fortsätter Jonatan Ramel.

Många grupper återförenas

Men suget efter att kliva upp på scen har inte försvunnit. I samband med att det är 20 år sedan Tramsgänget bildades, bestämde sig vännerna för att gruppen skulle återförenas.

– Det har ju blivit lite av en trend att humorgrupper gör återföreningar, som exempelvis Varan-TV och Lorrygänget. Så då tänkte vi att när så många andra gör det så kan väl vi också. Så uppstod ett bra läge att köra på Kungsbacka kulturfestival och vi vill ju verkligen köra en show i Kungsbacka där allt började, säger Jonatan Ramel.

Gammalt och nytt

Som regissör och manusförfattare kan Jonatan Ramel avslöja att det blir en del nya grejer som publiken inte stött på tidigare.

– Det blir väl dels en summering, lite guldkorn från alla år vi kört. Men det blir även en del nyskrivet, både brett och smalt. En del parodier på aktuella och samtida grejer, sånt vi tror att publiken vill se. Men allt är inte helt färdigt ännu.

Att allt är utomhus och fritt från entrékostnad är också något som gänget gillar.

– Det är alltid kul att köra utomhus, och bra att det är gratis. Då kan man packa sin picknickkorg och ta med sitt bästa humör, säger Ramel.

Skäggig kvinnoroll

Dessutom ser gänget fram emot att genom showen få återuppleva egna skratt och minnen. Men det finns saker som har förändrats.

– Personligen tycker jag att det ska bli väldigt roligt att få se Martin spela tjej. Han har ju stort skägg nuförtiden, det hade han inte förr.

Och viss respons har det redan blivit i och med att nyheten börjat sippra ut.

– Det är många som har skickat sms och skrivit att de saknat oss. Det är superhärligt, men samtidigt börjar det bli lite nervöst, säger Jonatan Ramel.

Tramsgänget har under sin karriär bland annat vunnit SM i revy, fått Region Hallands och Film i Hallands kulturstipendium, samt tagit emot Bosse Parneviksstipendiet.

LÄS MER:Stora festen för unga tillbaka: ”Är gratis”

LÄS MER:Kända och okända – här är de nominerade till årets Prisgala

LÄS MER:Gemytligt bland gyros och spett – men kanske lite grädde på moset?

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS