Supersuccé för byggloppisen i Fjärås

Överblivet byggmaterial till vrakpriser. När det ordnades byggloppis i det växande bostadsområdet Vallbyn i Fjärås hängde Kungsbackaborna på låset. Men även folk utanför kommungränserna lockades till byggfynden.
– Det är fantastiskt, ett superbra initiativ som fler borde haka på. Årets loppis, säger Jen Janzdotter, från Stättared.

ANNONS
LocationFjärås||

Isolering, reglar, dörrar, fönster och golv. Byggmaterial som blivit över när första delen av Vallbyn i Fjärås byggts, och såldes ut, för en billig peng. Över 100 personer besökte loppisen under onsdagseftermiddagen.

– Vi renoverar sommarstugan och behövde lite saker. Vi hade inga förväntningar innan utan tänkte se vad som fanns. Hittills har vi hittat isolering, reglar och ett golv. Det är rena klippet det här, säger Peter Bratell medan han springer till nästa grej på loppisen med frun Kristina.

Loppissugna hängde på låset

Pauline Hedlöf har hittat panel som ska bli lekstuga till barnen.

– Det är en win-win-situation för alla. Det blir mycket spill på en byggplats, här går pengarna till välgörenhet och man kan fynda byggmaterial som annars är väldigt dyrt, säger hon.

ANNONS

Det var Derome och Micael Byggare som anordnade byggloppisen och det var många händiga besökare som ville fynda och hängde redan på låset en stund innan tre.

– Vi fick öppna lite tidigare. Det var en liten anstormning i början och det är kul för det har kommit folk från olika håll, Sätila, Åsa och Förlanda. Det har bara varit positiva reaktioner, jag hoppas verkligen det här blir fler gånger, säger projektledaren Vanessa Dubar.

”Blir som barn på julafton”

Redan efter 45 minuter hade 17 270 kronor samlats in och alla pengar gick till UNHCR:s arbete i Ukraina. Exempelvis kostade fem säckar isolering 100 kronor och plankor fem kronor metern. När loppisen stängde efter tre timmar hade 23 000 kronor totalt samlats in och nästan allt byggmaterial hade gått åt. Det som blev över ska skänkas till Aranäsgymnasiet.

– Folk blir som barn på julafton. Det vi inte satt något pris på fick folk välja vad de ville betala. Och de flesta har skänkt lite extra till Ukraina, säger Vanessa Dubar.

Tycker att fler borde anordna byggloppis

Jen Janzdotter hade nästan fyllt hästtransporten med fynd som ska användas till ett attefallshus på gården.

– Vi har hittat isolering, reglar, dörr och ett fantastiskt golv. Det är superkul och ett jättebra initiativ, fler borde haka på det här. Det krävs ingen stor arbetsinsats att anordna en loppis istället för att materialet slängs. Årets loppis! Säger hon.

ANNONS

Överallt gick besökarna med stora leenden.

– Det är ett grymt initiativ, återanvända material och att alla pengarna går till Ukraina. Jag hoppas det smittar av sig, säger Joakim Stjärnehag.

LÄS MER:Sanna ordnar loppis – samlar pengar till Ukrainas barn

LÄS MER:Bygg billigare hemma – här är snickarens bästa tips

LÄS MER:Trots prisvarning – högt tryck på hemmabygg: ”Köper inget från Ryssland”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS