Trots prisvarning – högt tryck på hemmabygg: ”Köper inget från Ryssland”

Höga energipriser samt den ryska aggressionen i Ukraina kan leda till brist, samt upptrissade priser, på byggmaterial. Men just nu har bygghandeln fullt upp.
– Det har dragit i gång en månad tidigare än vanligt, säger Håkan Osbeck, vd på XL-Bygg Kungsbacka.

ANNONS

Våren är här och med den är säsongen för hemmaprojekten i gång. Rentav lite tidigare än vanligt, enligt Håkan Osbeck som är vd och byggsäljare på XL-Bygg Kungsbacka.

– Det har verkligen dragit i gång. Vi märker det tydligt på orderingång och utkörningar, men även då vi har väldigt mycket förfrågningar, säger han.

Typiskt för årstiden är att det just nu handlar mycket om tryckimpregnerat trä till altaner och andra projekt i utemiljö.

– Vi har ju haft lite vår i luften nu, men jag skulle säga att det har startat ungefär en månad tidigare än vanligt, fortsätter Håkan Osbeck.

Ute i tid

Efter en period av höga energi- och bränslepriser har det varnats för att även priserna på trä och byggmaterial kan komma att dra iväg. Men än så länge är det inte i nivå med hur det var under de högsta pristopparna under 2021.

– Det är lägre priser nu än när det var som värst förra året, framför allt under tredje kvartalet. Många som byggde stommarna till sina altaner då väntade med att lägga trall, och det är nog delvis de vi ser som kommer och handlar. Nu är man sugen på att vara ute i tid och göra färdigt, säger Håkan Osbeck.

Samtidigt tror han att priserna på sikt kommer att stiga över hela sortimentet.

– Det är många faktorer som påverkar. Dels har vi de höga bränslepriserna. Sedan är det många länder i Europa som köper trä från Ryssland och Ukraina. Och där kommer det att bli brist då man inte kan få tag på det man behöver på samma sätt. Sverige köper inget från Ryssland, men hela läget kommer att påverka.

Köpt in stora volymer

Andra varugrupper som kan påverkas är gips och skivmaterial, men även lim och fog. Priserna på stål har redan börjat stiga, och där kan kriget i Ukraina påverka ytterligare.

– Stålindustrin påverkas ju väldigt mycket av höga energipriser. Men det är också så att mycket stål till byggbranschen kommer just från Ryssland och Ukraina. Ofta är det stålskrot som återvinns.

Tillgången till byggmaterial här på hemmaplan ser dock ut att vara tryggad för närmsta tiden.

– Vi har sedan tidigare bokat stora volymer, så det här ska vi klara av, säger Håkan Osbeck.

”Handlar om några procent”

På Beijer i Kungsbacka låter det ungefär likadant. Höga energipriser och kriget i Ukraina påverkar, men priserna på trä och byggmaterial är än så länge lägre än förra sommaren.

– Det är klart att priserna går upp nu, men det handlar om några procent. För den som exempelvis ska bygga altan handlar det sannolikt inte om mer än 10 000 kronor på hela projektet. Det gick ju upp väldigt mycket förra sommaren, men sedan sjönk priserna igen under hösten, säger försäljningschef Conny Dragstedt.

Även de har fyllt på sina lager ordentligt inför säsongen, och första rundan har i stort sett redan gått åt.

– Jag funderade för någon månad sedan på hur det skulle bli nu under våren. Men det är ett helt otroligt tryck. Vi hade så mycket tryckimpregnerat inne att vi knappt fick plats med mer, men nu är det snart dags att fylla på igen, fortsätter Conny Dragstedt.

Svårt att förutspå

Liksom för XL Kungsbacka har Beijer ungefär 80 procent proffskunder, det vill säga byggfirmor och hantverkare. Och inte minst de mindre firmorna handlar nu för fullt till diverse utomhusprojekt.

– Det går ut bil efter bil med tryckimpregnerat till de lokala snickarna nu, säger Conny Dragstedt.

Hur stigande priser och eventuell brist kan påverka de större byggprojekten är dock svårt att sia om, anser försäljningschefen.

– Det är klart att kriget och de höga energipriserna kommer att påverka. Inte minst vad det gäller stål där tillverkningsprocessen är otroligt energikrävande. Dels handlar det också om vad man har för typ av avtal. Vi har väldigt stora lager inom koncernen, men om det här fortsätter så är det klart att det kan uppstå brist, säger Conny Dragstedt.

LÄS MER:Så blir nästa bostadsområde i Björkris – 113 bostadsrätter: ”Mycket stort intresse”

LÄS MER:Här växer Frillesås nya bostadsområde fram: ”Stort intresse”

LÄS MER:Planen för att säkra elen i Kungsbacka – satsar 200 miljoner: ”Ska inte se ut såhär”

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS