Årets ”Urban Garden Day” blir rena kulturfestivalen

En hyllning till Alléskolan från en polsk konstnär, en internationellt erkänd jazzgitarrist och en konstinstallation av en årsförbrukning plastavfall. Det är bara några av inslagen på ”Urban Garden Day”, som i år blir något av en kulturfestival.
– Vi behöver sätta kulturen på kartan i Kungsbacka, säger arrangörerna.

ANNONS
|

Urban Garden Day i Kungsbacka har firats sedan 2014 och hålls av tradition en söndag i juni. I år har arrangemanget fått kommunala bidrag och vuxit till något av en kulturfestival, som kommer att synas och höras i hela stadskärnan. Programmet under dagen innehåller 13 olika akter, från konstinstallationer och performance-art, till musik och sång av både internationella och lokala artister.

Diana Rönnberg från arrangerande ideella föreningen Den Kulturella Byrån, lovar en heldag med mängder av spännande inslag.

– Ja, jag hoppas det. Kungsbacka är ju ett ställe där kultur annars inte tar så mycket plats, mycket här handlar ju ofta om sportevenemang. Vi behöver sätta Kungsbacka lite mer på kartan när det gäller konst och kultur. Urban Garden Day är ett jättebra tillfälle att göra det på, ett kulturellt initiativ där alla kan vara med, säger hon till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

Allt utomhus

Som alltid på Urban Garden Day så kommer det mesta att utspela sig utomhus, i parker i det offentliga rummet, eller hemma i den privata trädgården. Årets evenemang är ett samarbete mellan privata trädgårdsägare, konstvänner, ideella föreningar och fastighetsägare.

LÄS MER:Monika Hamrin kampanjar för att rädda Alléskolan – ”en av de finaste byggnaderna vi har”

Samma dag hålls en matmarknad i stadskärnan där innerstadsprofilen Monika Hamrin och krögaren Johan Bergman på Cosa Table öppnar upp innergården i kvarteret Tullen. Där ska lokala matproducenter från Halland, med allt från pepparrotsodlare till lokala bryggare, visa upp sina produkter för Urban Garden Day-besökare.

Installation av plast

I Badhusparken ska konstnären Mattias Käll från Örebro montera en installation ur serien Wrapped up, ett konstverk som blev riksbekant när han uppförde det i samband med politikerveckan i Almedalen 2019.

– Mattias Käll samlade in all familjens plast under ett år och gjorde om den till en konstinstallation. Den kommer han att sätta upp i Badhusparken. Jag tror det kan bli tankeväckande och en påminnelse om hållbarhet och om hur mycket vi människor faktiskt påverkar vår miljö och vår omgivning, säger Diana Rönnberg.

Ett av de mer internationella inslagen är den polsk-norska konstnären Izabela Żółcińska. Hon jobbar gärna kring arkitektur och byggnader och skapar konst som tar avstamp i hur dessa påverkar sin omgivning. På Urban Garden Day lovar Izabela Żółcińska en hyllning till omstridda och älskade Alléskolan.

ANNONS

LÄS MER:Martin fick spela med idolen Svante Thuresson: ”Betytt mycket”

– Den är faktiskt redan på väg hit och den kommer att hängas på den röda vackra träväggen på innergården bakom Tullenhuset. Izabela Żółcińskas konst handlar mycket om hur byggnader knyter an och rotar sig i oss människor. Det var därför hon blev intresserad av att jobba med just Alléskolan. Hon kallar serien The Red List of Threatened Species, lite som vi annars rödlistar hotade djur, säger Diana Rönnberg.

I Izabela Żółcińskas tolkning av Alléskolan har hon utgått från originalritningarna över den ikoniska röda tegelbygganden från 1937, och låter dem vävas in i ett blodrött rotsystem.

Jazz på verandan

Den musikaliska kronjuvelen under dagen är internationellt erkände jazzgitarristen Max Schultz. Han kommer sitta ner på konstnären Ninja Agborns veranda för en solokonsert med hemlig musikalisk gäst.

– Vi vet fortfarande inte vem, men det ryktas att han tar med sig en känd sångerska från Göteborg, säger Diana Rönnberg.

Hon trycker gärna lite extra på att det är just det lilla och nära som är styrkan, när kulturen nu gör en framryckning i Kungsbacka.

LÄS MER:Dragspelskungen fyller 50 – firar dubbelt med företaget

– Vi hoppas ju skapa spännande, tankeväckande och slumpartade möten. Det här kommer inte vara som Håkan Hellström på Ullevi, det kommer bli intimt och nära, där man kan både mingla och prata, med artisterna i ögonhöjd.

ANNONS

Årets Urban Garden Day hålls söndagen den 13 juni.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS