Starka känslor efter FHM:s nya beslut: ”Tillåt all fotboll”

Nu får barn börja spela fotbollsmatcher igen. Det möts så klart av jubel. Kungsbacka-Posten tog tempen på Åsa IF:s ungdomar. Samtidigt finns det dem som tycker att beslutet kommit för sent.
– Det här borde varit klart för länge sedan, säger Johan Gometz.

ANNONS
|

Johan Gometz, ordförande i Hallands största fotbollsklubb, Onsala BK, är kluven till beskedet.

– I grund och botten är det så klart väldigt positivt. Men det gäller ändå bara barn födda efter 2002 och endast en gång i veckan. Det blir besvärligt för kansliet att kontrollera allt, säger Johan Gometz.

Sprids inte utomhus

Han menar att smittan inte sprids utomhus och att elitfotboll ju tillåts.

LÄS MER:Beskedet: Gothia cup 2021 ställs in

– Vad jag vet har ingen blivit smittad. Sverige har varit väldigt sena på det mesta vad gäller coronaregler. Men när det gäller att förbjuda utomhusaktiviteter som ungdomsfotboll har man varit snabba. Det finns tillräckligt med restriktioner inom fotbollen, som att man inte byter om tillsammans, säger Johan Gometz.

ANNONS

Han anser att det är ett principbeslut som riskerar att förstöra andra säsongen i rad.

LÄS MER:Oscar Vilhelmsson siktar mot toppen – yngsta spelare i IFK Göteborg A-lag

Finns ett signalvärde

https://www.gp.se/sport/fhm-barn-och-ungdomar-tillåts-spela-matcher-utomhus-1.45760062

– Jag förstår signalvärdet i det här. Men man borde ha tillåtit alla att spela fotboll utomhus istället för att plottra så här. Vi har grupper med 60 spelare i ett lag och det kan bli väldigt krångligt. Man har kunnat göra det mesta i Sverige utom att spela fotboll. Istället har man stoppat något som inte gör någon skillnad, säger Johan Gometz.

I Åsa tränar ortens elvaåringar fotboll på konstgräset. Träningen startade bara några timmar efter beskedet från Folkhälsomyndigheten om att matchspel tillåts från 28 april.

Matcherna är höjdpunkten

–Ett efterlängtat beslut, helt klart. Det fattades ju ett beslut om att stänga ner alla fotbollsmatcher för unga från mars. Det blir en väldigt lång försäsong utan matcher, säger Jonas Ivarsson, en av ledarna i Åsa IF P-10.

Varför är det viktigt med matcher?

– Vi räknar ju inga mål eller tabeller. Men matcherna är ju höjdpunkten för killarna, det är därför som de tränar, säger Jonas Ivarsson.

ANNONS